Nieuws

Einde coronatijdperk ook merkbaar in misdaadcijfers: minder anonieme meldingen bij M.

Meld Misdaad Anoniem kreeg vorig jaar minder tips dan in 2021
Meld Misdaad Anoniem kreeg vorig jaar minder tips dan in 2021 © Getty Images
We hebben in Overijssel het afgelopen jaar minder vaak anoniem getipt over misdrijven dan tijdens in de coronajaren 2020 en 2021. Dat zegt Meld Misdaad Anoniem (M.) op basis van de jaarcijfers over 2022. Meld Misdaad Anoniem verklaart dat dit mede kwam door de grote maatschappelijke verontwaardiging over geweld en vernielingen bij de rellen in binnensteden en doordat sommige signalen van criminaliteit zichtbaarder werden.
Terug naar afgelopen jaar. In Overijssel en Gelderland kwamen er 3.047 meldingen binnen bij het bureau. Dat is een daling van 23 procent ten opzichte van de coronajaren. De meeste meldingen gingen over drugs, gevolgd door tips over gezochte personen, geweldsdelicten en fraude.

Anonieme meldingen

Er kwamen 1.614 meldingen over drugs binnen (daling 24 procent). Er werd met 417 meldingen juist weer meer anoniem gebeld en digitaal getipt over gezochte personen. Geweldsdelicten (369 meldingen) en economische delicten (193) werden beiden een kwart minder anoniem onder de aandacht gebracht.
Campagneposter van politie en Meld Misdaad Anoniem
Campagneposter van politie en Meld Misdaad Anoniem © ANP/ Robin Utrecht

Wat leverden al die tips op?

Op basis van al die meldingen konden in Oost-Nederland 544 verdachten worden opgespoord. Voorbeelden daarvan zijn de arrestatie van een drugsdealer afgelopen juni in Hardenberg. De politie deed een inval naar aanleiding van anonieme meldingen in zijn huis handelshoeveelheden speed, GHB en XTC-pillen aan.
Niet alleen over drugs maar ook over illegale handel hebben anonieme meldingen tot arrestaties geleid. In Almelo werd een man opgepakt die vanuit zijn huis in de wijk Nijrees illegaal vuurwerk verkocht. Er lag 34 kilo aan explosieven in de woning. De man is inmiddels door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar als hij opnieuw in de fout gaat.

Klapper

De spreekwoordelijke klapper als we het over illegaal vuurwerk hebben kwam vorig jaar ook via een anonieme melding. In december werd in bunkers op een voormalig militair complex in Duitsland een grote partij illegaal vuurwerk gevonden dat voor de Nederlandse markt was bedoeld. Het ging om een hoeveelheid van maar liefst 250.000 kilo vuurwerk.
Meeste meldingen over hennepteelt
Meeste meldingen over hennepteelt © Getty Images
Ondanks een daling in het aantal meldingen kwamen nog steeds de meeste anonieme meldingen binnen over hennepteelt. Naar aanleiding van al die tips werden er ruim 39.000 wietplanten in beslag genomen en vernietigd.

Landelijke cijfers

Landelijk waren er bijna 19.000 tips vorig jaar. Net als in Oost-Nederland werd landelijk het meest anoniem getipt over drugs. Ruim de helft van het aantal meldingen (10.241) waren drugsgerelateerd. Volgens de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem wordt het meest anoniem getipt in de provincie Limburg. De minste anonieme meldingen werden in de provincie Utrecht gedaan. Overijssel zit in de middenmoot met het aantal anonieme meldingen. Per 10.000 inwoners werden er 10,8 meldingen gedaan. In Gelderland was dat 9,3.
Ook anonieme tips n.a.v. opsporingsprogramma Plaats Delict
Ook anonieme tips n.a.v. opsporingsprogramma Plaats Delict © RTV Oost en Omroep Gelderland

Opsporingsprogramma's

Opsporingsprogramma's als Plaats Delict en Opsporing Verzocht verwijzen bij de verzoeken om informatie over misdrijven ook steevast naar de mogelijkheid anoniem te tippen. Dat leverde in 2022 in totaal 1580 tips op.
Meld Misdaad Anoniem bestaat al twintig jaar. Sinds de oprichting stuurde het meldpunt ruim 305.000 meldingen naar de politie en opsporingsinstanties. Mede dankzij deze tips zijn minstens 36.000 aanhoudingen verricht.
Wat is Meld misdaad Anoniem?
M. is een organisatie die los staat van de politie. Meldingen die daar binnenkomen worden anoniem behandeld. Geen namen of telefoonnummers dus. Alleen informatie die niet is te herleiden naar een persoon wordt doorgespeeld aan de politie. M heeft een gratis tiplijn: 0800 - 7000 en ook via de internetpagina van M kan anoniem informatie worden doorgegeven.
Volgens Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, is M. uitgegroeid tot een essentiële schakel in de opsporing: “Vaak willen mensen hun zorgen wel melden of hun tips doorgeven, maar kunnen ze dat niet omdat er zorgen zijn over, bijvoorbeeld, de eigen veiligheid; omdat ze de dader kennen of omdat ze bedreigd worden. Daarom is het zo belangrijk dat juist zij hun waardevolle informatie anoniem kunnen delen bij Meld Misdaad Anoniem.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.