Nieuws

'Debuut' voor blusdrone van Hogeschool Saxion: "Veel goedkoper dan een helikopter"

Foto ter illustratie, niet de blusdrone in kwestie
Foto ter illustratie, niet de blusdrone in kwestie © ANP
Drones om een brand in kaart te brengen worden in Overijssel al gebruikt, maar dat is een ander verhaal bij een drone om de brand zelf te blussen. Op de Amsterdam Drone Week vliegen studenten van Hogeschool Saxion uit Enschede deze week voor het eerst met een blusdrone.
Met weinig water op op de kern van het vuur toch een brand kunnen blussen, dat is volgens dronepiloot Kees van Teeffelen van Saxion waar de blusdrone voor staat. "De drone vliegt met één liter water. Het kanon geeft een soort puls af van lucht en water, waarmee heel efficiënt branden kunnen worden geblust", vertelt Van Teeffelen.

Bluskanon

De drone wordt ontwikkeld op verzoek van de brandweer. "Zij hebben met een helikopter al het bluskanon getest, maar een helikopter is natuurlijk groot, log en duur, dus hebben ze ons gevraagd of wij kunnen onderzoeken of het ook onder een drone kan hangen", zegt Van Teeffelen tegen de NOS. "Het voordeel van een drone is ook dat 'ie heel snel aanwezig kan zijn."
De blusdrone kan niet voor elke brand worden ingezet, erkent de Saxion-student. "Bij een grote bosbrand heb je nog steeds grote blushelikopters nodig. Maar alles wat we ontwikkelen om branden te bestrijden, is mooi meegenomen."

Taxidrones

Op de Amsterdam Drone Week gaan de komende dagen tweeduizend experts met elkaar in gesprek over de toekomst van drones. Zo is het de bedoeling dat er volgend jaar, tijdens de Olympische Spelen in Parijs, mensen met drones vervoerd gaan worden. Die zogenoemde 'taxidrones' moeten uiteindelijk in 2030 onbemand, dus zonder piloot, kunnen rondvliegen.
Wanneer de blusdrone van Saxion in de praktijk ingezet gaat worden, is nog niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.