Nieuws

Twee mannen aangehouden die rekening van bejaarde vrouw in Colmschate wilden leegtrekken

Aanhouding (foto ter illustratie)
Aanhouding (foto ter illustratie) © Politie Oost-Nederland
Twee mannen uit Eindhoven zijn gisteren in Colmschate opgepakt toen ze de rekening van een bejaarde vrouw wilden leegtrekken. De aangehouden mannen zijn 17 en 22 jaar oud en zitten vast. De politie kon ze dankzij alerte getuigen in de boeren slaan.
Een 97-jarige vrouw werd gistermiddag gebeld met het verhaal dat er iets mis was met haar bankrekening. De zogenaamde bankmedewerkers zouden haar helpen en zorgen dat haar pinpas zou worden opgehaald. Alerte medewerkers van het verzorgingshuis waar het slachtoffer woont, vertrouwden het niet en schakelden direct de politie in.

Heterdaad

In het verzorgingshuis meldde zich inderdaad een verdachte om de bankpas van de hoogbejaarde vrouw op te halen. Hij werd door toegesnelde agenten ingerekend. De tweede verdachte werd in de omgeving aangetroffen in een voertuig. De politie doet verder onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van het duo bij meerdere zaken.
Wat moet je doen (en laten) als je door nep-bankmedewerkers wordt benaderd?

1. Twijfel je of je een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct.

2. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kan je de bank terugbellen en vragen of het klopt wat is verteld en wat je werd gevraagd te doen.

3. Deel nooit je pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit je bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.

4. Installeer geen software als Teamviewer of Anydesk. Maak gebruik van de normale bankieren-app.

5. Maak geen geld over naar een veilige (kluis)rekening. Dit soort rekeningen bestaan niet!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.