Nieuws

Kijk mee: grootste meldkamer van Nederland voor 112-meldingen uit Overijssel is live

Alle 112-belletjes vanuit Overijssel worden nu hier in Apeldoorn beantwoord
Alle 112-belletjes vanuit Overijssel worden nu hier in Apeldoorn beantwoord © Politie Oost-Nederland
Hij kostte 50 miljoen euro en is de grootste van Nederland: de nieuwe meldkamer in Apeldoorn. Vanaf nu worden alle 112-meldingen uit Overijssel en Gelderland daar verwerkt. "Op de oude locaties is het nu stil, dat doet natuurlijk iets met de mensen die daar jarenlang gewerkt hebben."
Een operatie met een draaiboek van militaire precisie was nodig om te zorgen dat geen enkel 112-telefoontje tussen wal en schip valt. Want in de (oude) meldkamers in Hengelo, Arnhem en Apeldoorn gingen de schermen op zwart. Meer dan vijftig systemen moesten stuk voor stuk worden overgezet naar de nieuw gebouwde meldkamer aan de Europaweg.
Kijk mee: grootste meldkamer van Nederland voor 112-meldingen uit Overijssel is live

Minder gehorig

De nieuwe meldkamer is drie tennisvelden groot. Bureau-eilanden zijn uitgerust met tientallen beeldschermen, telefoons en headsets. Alles is gloednieuw. Achter glas zijn ruimtes voor opleiding en rondleidingen, zodat centralisten tijdens hun werk niet worden gestoord.
"Die oude locaties waren ook écht verouderd", zegt hoofd meldkamer Niels Nijman. "Hier is het lichter en minder gehorig. Dat laatste was op de oude plekken een probleem, tijdens noodoproepen wil je dat niet."

Landelijk netwerk

Apeldoorn wordt een van de tien locaties die tot het landelijke netwerk van meldkamers behoort. “Die draaien allemaal op dezelfde techniek. Daardoor kunnen we elkaar razendsnel overnemen als er wat gebeurt. Bijvoorbeeld bij technische problemen, of als het druk is in een bepaalde regio”, zegt Nijman.
"Heel belangrijk ook: deze meldkamer is klaar voor de toekomst. We hebben hier technologie die we kunnen gebruiken bij onder meer het droneproject in Twente. Daarbij krijgen we beelden uit de lucht die we gelijk in de meldkamer kunnen zien."
De nieuwe meldkamer in Apeldoorn vervangt de huidige in Hengelo
De nieuwe meldkamer in Apeldoorn vervangt de huidige in Hengelo © Cepezed / Politie
Met ruim tweeduizend 112-telefoontjes per dag wordt de meldkamer in Apeldoorn de grootste van ons land. Het heeft ook het grootste gebied en de meeste centralisten. De overgrote meerderheid werkt er voor de politie, maar ook voor de brandweer, ambulance en informatiedienst.
Door de nieuwe meldkamer in Apeldoorn sluit de centrale in Hengelo na 20 jaar:
Na ruim 20 jaar gaat de stekker uit de meldkamer in Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.