Nieuws

Hoe CDA-bolwerk Tubbergen driekwart van haar kiezers verloor

Melkveehouder Walter Luttikhuis in Tubbergen draait de Nederlandse vlag weer 'goed om'
Melkveehouder Walter Luttikhuis in Tubbergen draait de Nederlandse vlag weer 'goed om' © ANP
Jaar na jaar was Tubbergen het ‘CDA-bolwerk’ van Nederland. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, waarbij het aantal zetels van de partij halveerde, ging het CDA bij de Statenverkiezingen van vorige week opnieuw hard onderuit. “Het CDA is de binding met de regio verloren”, vinden inwoners en partijprominenten in de regio.
Stemde bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 nog bijna de helft (42 procent) van de inwoners van de gemeente Tubbergen op het CDA, vorige week was dat krap elf procent. “Verlies was wel ingeschat, maar ik had niet verwacht dat we zóveel stemmen zouden verliezen”, zegt Johan Steggink uit Mander, CDA-lid van het eerste uur.
Steggink zat vanaf de jaren tachtig in totaal vijf termijnen in de gemeenteraad van Tubbergen. Hij vindt, net als veel andere CDA’ers, dat de partij de binding met de regio verloren is. “We zien ze ook bijna niet meer. Vroeger kwam Ruud Lubbers hier naar de kerk of kwam een andere partijprominent een potje klootschieten. Dat was toen heel normaal.”
Johan Steggink, CDA-prominent van het eerste uur
Johan Steggink, CDA-prominent van het eerste uur © RTV Oost/Marcus Ganzevles

58 procent stemde BBB

58 procent van de stemmen in Tubbergen gingen afgelopen woensdag naar de BBB. In geen enkele andere gemeente in Nederland leverde het CDA zo fors in. “Caroline van der Plas heeft de zorgen in Nederland goed verwoord”, zegt Christel Luttikhuis, fractievoorzitter van het CDA in Tubbergen.
“Wij weten wat er leeft in de gemeente, maar de landelijke lijn komt niet overeen met wat we lokaal ervaren. Het landelijke CDA heeft aan de voorkant te weinig duidelijkheid gegeven over waar we naartoe willen. We zijn flexibel en willen meegaan, maar dan moeten we wel gehoord worden."
Ook inwoners van Tubbergen zijn kritisch op het CDA:
Hoe 'CDA-bolwerk' Tubbergen drie vierde van haar kiezers verloor
De populariteit van het CDA kreeg in 2021 al een flinke klap, toen Enschedeër Pieter Omtzigt uit de fractie stapte en zelfstandig verder ging. Alleen al in Overijssel behaalde hij bij de Tweede Kamerverkiezingen meer dan 67.000 voorkeursstemmen. Ruim de helft van alle CDA-kiezers in onze provincie stemde op Omtzigt.
Het CDA hield vandaag crisisberaad over de verkiezingsnederlaag van vorige week. CDA-fractievoorzitter Heerma vindt dat de kloof tussen Den Haag en het land te groot is geworden. Maar zowel Heerma als de Tweede Kamerfractie van het CDA vinden dat Wopke Hoekstra leider van de partij moet blijven.
"Dankzij Omtzigt waren de contacten en lijntjes met Den Haag heel goed", zegt CDA-prominent Steggink. “Men moet veel meer luisteren naar wat van onderop komt, dus uit de gemeente. De BBB liet een ander geluid horen. Het CDA ook wel, maar het was geen antigeluid.”
Hij doelt daarmee vooral op de stikstofdoelen van 2030, die hem een doorn in het oog zijn. “Laten we maar eens wat rustiger aan doen. Als je ziet wat men op ons burgers uitstrooit, dat is toch Nederland niet meer? Het lijkt wel de Sovjet-Unie.”

Wopke Hoekstra

Steggink vindt niet dat CDA-leider Wopke Hoekstra het veld moet ruimen. Die mening wordt gedeeld door veel andere CDA-bestuurders in Overijssel. “Hoekstra is een ongelooflijk goede buitenlandminister. Maar een oorlog in Oekraïne en het partijleiderschap van het CDA zijn te veel geweest. Ik denk dat een partijleider beter in de Tweede Kamer dan in de regering kan zitten", zegt Steggink.
Er is veel onvrede, niet alleen onder boeren
Christel Luttikhuis, CDA-fractievoorzitter Tubbergen
Wordt Tubbergen ooit weer een CDA-bolwerk? Steggink denkt van niet. “Het is jammer dat we geen goede middenpartij meer met elkaar hebben, dat was een mooie tijd.” De inwoner van Mander hoopt dat de partij op den duur weer groeit naar zes of zeven zetels. “Want je moet het doen met elkaar.”
Volgens CDA-fractievoorzitter Luttikhuis moet er een andere koers gevaren worden door het CDA. "Er is veel onvrede, niet alleen onder boeren. Nu moeten we samen gaan bouwen. Dat verdienen de mensen als ze zo’n statement maken tegen de overheid", stelt ze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.