Nieuws

Stichting Tegenwind Noordoost Twente kritisch op windmolenbeleid provincie Overijssel

Stichting Tegenwind kritisch op plannen windturbines voor Noordoost Twente
Stichting Tegenwind kritisch op plannen windturbines voor Noordoost Twente © RTV Oost
De Stichting Tegenwind Noordoost Twente (STNOT) heeft zich tegen de plannen voor windturbines in Twente gekeerd. De bezwaren maken deel uit van een zienswijze die STNOT heeft ingediend bij provincie Overijssel op de Notitie Reikwijdte en Detail. Deze notitie vormt de basis voor het provinciale beleid voor windenergie.
In de notitie komen de besluitvorming en procedures rondom plannen voor windturbines uitgebreid aan de orde. Reden voor STNOT om hier op te reageren. De zienswijze is ook namens andere organisaties in Twente, die zich verzetten tegen het plaatsen van windturbines.
De kritiek van STNOT richt zich op het gebrek aan onderbouwing van de keuzes die lokale en provinciale bestuurders maken bij het bepalen van locaties die geschikt zouden zijn voor windmolens. Lastige vragen worden omzeild en de besluitvorming over energietransitie is niet helder, stelt STNOT.

Partijen niet betrokken

De stichting refereert onder meer aan een recent verschenen onderzoek van TNO, waarin wordt geconstateerd dat het Nationale Klimaatakkoord (2019) tot stand is gekomen op basis van eenzijdig en onzorgvuldige overleg en zonder inspraak van betrokken partijen.
STNOT stelt dat de provincie een keuze maakt voor grootschalige windenergie zonder te onderzoeken of er ruimte is voor alternatieve energie, zoals geothermie of kernenergie. De stichting maakt bezwaar tegen het voornemen van de provincie om de Notitie Reikwijdte en Detail per 1 juli 2023 vast te stellen, terwijl een landelijk onderzoek naar de afstandsnormen voor windmolens ten opzichte van omliggende bebouwing pas begin 2024 is afgerond.
STNOT vindt het vreemd dat er geen reactie is gekomen op de zienswijze van Stichting Behoud Twents Landschap op de landelijke notitie voor windmolens. De in het Verdrag van Aarhus neergelegde inspraakprocedures en Europese Richtlijnen worden genegeerd, evenals de Nederlandse richtlijn voor Strategische Milieu Beoordeling.

Oproep voor draagvlak

De zienswijze moet volgens Stichting Tegenwind Noordoost Twente vooral worden gezien als een oproep aan de provincie om meer aandacht en invulling te geven aan het realiseren van een maatschappelijk draagvlak voor windmolens, in plaats van alleen acceptatie af te dwingen dat windmolens in het Overijsselse landschap een plek moeten krijgen. Ook wordt opgeroepen meer aandacht te besteden aan de gezondheidsaspecten rondom windturbines, naast de landschappelijke en milieutechnische aspecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.