Nieuws

Lösse Eindties uut Gaellemuun: Dialectmuziek als doorgeefluik van het Noordwesthoeks

Dialectband Lösse Eindties uit Genemuiden
Dialectband Lösse Eindties uit Genemuiden © Lösse Eindties
Het lied is nog maar net uit en nu al een succes: 'Van wie bej der iene?', van de Lösse Eindties uit Genemuiden. Lösse Eindties is een doorstart van de dialectband Juust die door een, naar eigen zeggen, muzikaal meningsverschil tussen de bandleden is opgeheven. Tijdens de coronapandemie hebben de vijf bandleden van de Lösse Eindties besloten een aantal liedjes op te nemen die al een tijdje op de plank klaarlagen.
"Ja, in dialect voornamelijk, maar dat is omdat daar best vraag naar is, maar we zijn zoekende. We zijn ook zeker van plan om Nederlandstalige én Engelstalige muziek te gaan maken", aldus een enthousiaste Jerry Hoekman en Martin Bakker, beide bandleden van Lösse Eindties.
Dialectoloog Harrie Scholtmeijer in de plaats waar hij zich het Noordwesthoeks eigen maakte, Vollenhove
Dialectoloog Harrie Scholtmeijer in de plaats waar hij zich het Noordwesthoeks eigen maakte, Vollenhove © RTV Oost: Esther Rikken

Het aanbod is groot

Dialectoloog Harrie Scholtmeijer juicht het alleen maar toe. "Dialect verbindt, verbroedert, schept een band. En weet je? Het aanbod is groot, ook online, ook in de vorm van theater en podcasts. Het is aan de Overijsselaar om er iets mee te doen, om het op te pakken. Het zou zonde zijn wanneer dialect als taal zou verdwijnen".
Reportages, sfeerverslagen en achtergronden bij het nieuws.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.