Nieuws

Zorgpersoneel grijpt in en voorkomt dat 97-jarige bewoonster wordt opgelicht

Woonzorgcentrum Huize Salland
Woonzorgcentrum Huize Salland © Zorggroep Carinova
Ze is er zelf nuchter onder en zegt dat het onderdeel is van haar werk. Verzorgende Ria Hurenkamp en een collega hebben gisteren voorkomen dat een 97-jarige bewoonster werd opgelicht door criminelen die uit waren op haar bankpas en sieraden. Het is een voorbeeldverhaal van zorg zoals die altijd zou moeten zijn. Het bijna slachtoffer is verguld met het optreden van de verzorgenden bij Huize Salland. Over de fraudeurs is ze minder lovend: "Afschuwelijke mensen zijn dit."
Twee mannen uit Eindhoven werden gistermiddag door de politie ingerekend in en bij het verzorgingshuis in Colmschate. Ze hielden zich bezig met bankhelpdeskfraude. Dat is een vorm van fraude waarbij criminelen die zich voordoen als bankmedewerker, contact met je leggen om door middel van een spookverhaal over fraude aan je bankpas en pincode te komen.
Het gevolg laat zich raden: in no time wordt de rekening van het slachtoffer leeggetrokken. Jaarlijks wordt op deze manier voor tientallen miljoenen euro's schade aangericht.

In de val

Maar gisteren vingen de criminelen in Huize Salland dus bot. Een 97-jarige bewoonster (naam is bij de redactie bekend) kreeg een telefoontje van een man die zich als Maurice van Meer voorstelde.
Hij zou namens de bank en de politie bellen omdat er met de rekening van de vrouw zou worden gesjoemeld. Om te voorkomen dat het allemaal mis zou gaan, moest mevrouw haar bankpas en haar sieraden veiligstellen en daarvoor zou een agent in burger, ene Robbie Bielemans, haar pas en sieraden komen ophalen. Om nog dat ene beetje extra vertrouwen te winnen, werd met het slachtoffer een code afgesproken die alleen de agent in burger zou weten: PR640.
Verzorgster Ria Hurenkamp kreeg lucht van de ophande zijnde oplichting en greep in. "De politie haalt geen bankpas op", zei Ria tegen een collega en die nam het gesprek van de 97-jarige over. De verzorgster deed zich voor als het slachtoffer en hield de oplichter aan de lijn, terwijl Ria 112 belde. Ze werd doorverbonden met de politie en er werden meteen agenten naar Huize Salland gestuurd.

Spannende momenten

Wat volgde waren spannende momenten want terwijl de agenten nog onderweg waren meldde een van de oplichters zich bij het verzorgingshuis om het bankpasje en de sieraden op te halen. Deze 'bezoeker' werd aan de praat gehouden tot de agenten gearriveerd waren en hem in de boeien sloegen. De andere man, vermoedelijk de beller, zat in een auto te wachten bij het verzorgingshuis en werd ook gearresteerd.
Goed geslapen, maar nog een beetje bibberig
97-jarige bijna-slachtoffer daags na de verijdelde oplichting
Terwijl de dag van de verijdelde oplichting net een bos bloemen wordt bezorgd bij het 97-jarige bijna-slachtoffer wil die telefonisch haar verhaal doen. Hoe het nu met haar is? "Ik heb goed geslapen, maar ik ben nog wel een beetje bibberig." Voor haar verzorgenden heeft ze alle lof: "Fantastisch dat die hebben ingegrepen. Als ze dat niet hadden gedaan, was het helemaal verkeerd afgelopen."

'Hebzucht en egoïsme'

Bijna een eeuw levenservaring brengt het bijna slachtoffer in stelling als ze zegt dat ze is opgegroeid met vertrouwen als uitgangspunt. "Dit zijn afschuwelijke mensen, gedreven door hebzucht en egoïsme. Ze hebben geen gevoelens als ze dit doen." Volgens het slachtoffer wordt het door dit soort mensen slecht in de wereld, maar: "Gelukkig zijn er ook nog goede mensen, zoals Ria en de andere verzorgenden in dit verzorgingshuis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.