Nieuws

HoogOverijssel eist duidelijkheid over berekening stikstofruimte Lelystad Airport

HoogOverijssel wil stikstofcijfers over uitbreiding Lelystad Airport.
HoogOverijssel wil stikstofcijfers over uitbreiding Lelystad Airport. © ANP/Harold Versteeg
Er moet meer informatie boven tafel komen over verdachte stikstofberekeningen bij de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. De stichting HoogOverijssel wil bewijzen dat er is gesjoemeld met cijfers bij de berekende stikstofruimte voor de uitbreiding. Maar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt dat de gevraagde informatie al is geleverd en dat andere gevraagde informatie niet bestaat. De Raad van State moet beoordelen of dit klopt.
De stichting heeft zijn tanden gezet in deze zaak, omdat de uitbreiding van Lelystad Airport grote gevolgen kan hebben voor de bewoners en de natuur van Noordwest Overijssel. Het gaat om een uitbreiding tot 45.000 vluchten per jaar met een lage vliegroute over dit deel van de provincie.
HoogOverijssel kwam vandaag met een opmerkelijk verzoek tijdens een Woo-procedure (Wet open overheid) bij de Raad van State. "Het gaat ons er om of het gevraagde stuk er wel of niet is", meldde advocate Maaike Bekooy van HoogOverijssel. Beide uitkomsten zijn goed. Zolang de Raad van State dat maar vaststelt. Dat oordeel is belangrijk in een strafzaak die ook is gestart door het Openbaar Ministerie over de verdachte stikstofberekeningen.

Stikstofruimte

Is de gevraagde informatie bij het ministerie van LNV er wel, dan kan worden gecontroleerd of de berekende uitbreiding van Lelystad Airport mogelijk frauduleus was. Is de gevraagde informatie er niet, dan zat Lelystad Airport zonder meer fout. Want de zogeheten melding waarmee het vliegveld en het ministerie de geplande uitbreiding regelden, was dan onterecht omdat er geen stikstofruimte voor was.
Volgens de stichting kan het gewoon niet kloppen dat de uitbreiding van het vliegveld tot 45.000 vluchten per jaar nauwelijks natuurschade zou opleveren. Zelfs zo weinig natuurschade dat niet eens een natuurvergunning nodig was, maar een melding al voldoende.

Drie jaar procederen

Daarom procedeert HoogOverijssel al zeker drie jaar lang om te achterhalen hoe de stikstofruimte voor Lelystad Airport door het rijk is vastgesteld. "De staat houdt ons al drie jaar lang aan het lijntje”, aldus de voorzitter van de stichting. Tot nu toe is er wel mondjesmaat informatie geleverd door LNV. Maar volgens Leon Adegeest van HoogOverijssel telkens informatie die niet klopt.
Dat bleek ook vandaag tijdens de zitting bij de Raad. De minister moet nu alsnog informatie leveren die de stichting verder kan helpen. Een woordvoerder van LNV beweerde dat die informatie er ook is en snel zal worden geleverd. Voor HoogOverijssel blijft nog de vraag of die informatie echt een ontbrekende schakel is. Daarna zal de Raad oordelen of de zaak daar definitief is afgehandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.