Nieuws

Boer Ard hangt zijn vlaggen nog niet recht: "Er is hoop maar we zijn er nog lang niet"

Ard Eshuis laat zijn omgekeerde vlaggen nog hangen
Ard Eshuis laat zijn omgekeerde vlaggen nog hangen © RTV Oost/Chantal Everaardt
Wie langs de N36 rijdt, ziet in de buurt van Diffelen nog veel omgekeerde vlaggen in de weilanden. Niet alle boeren hangen de driekleur weer zoals het hoort: rood-wit-blauw. Melkveehouder Ard Eshuis is weliswaar blij met de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB), maar zegt dat er op stikstofbeleid nog niks is veranderd.
"Kijk, je moet de kop niet laten hangen, je ook niet de put in laten praten. We zijn en blijven strijdbaar. Ik ben ook heel blij met de overwinning voor de BBB en de steun die we hebben gekregen, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog te weinig lichtpuntjes voor velen. Dus ik laat de vlaggen voorlopig nog omgekeerd hangen."

Hoop

Op verschillende plekken hebben collega's de vlag wel weer goed gehangen, als bedankje en teken van hoop. Boer Eshuis is nog niet zover. "Ik heb zeker hoop, maar er is feitelijk nog niks veranderd. De bank bijvoorbeeld werkt al maanden niet mee aan financieringen, bedrijven zitten op slot. Er is nog steeds geen oplossing voor de PAS-melders, dus voor mij is er nog geen licht aan het einde van de tunnel."
De nieuwe stal die de familie Eshuis heeft gezet, is gebouwd om de koeien meer ruimte en comfort te geven, met een emissiearme stalvloer zodat de ammoniakuitstoot flink daalt. Op papier dan, want de vloer staat ter discussie. "Je denkt iets goed te doen voor je dieren en het milieu, houd je aan de regels en wetten. Gelukkig konden wij nog een financiering krijgen eerder in dit proces. Maar voor veel boeren is er niks meer mogelijk."
Niet alle vlaggen worden weer naar rood-wit-blauw omgedraaid
Wanneer de vlag wel weer op de goede manier kan worden gehangen?
"De vlag kan voor mij weer rood-wit-blauw op moment dat er echt stappen worden gezet. Dat de kritische depositiewaarde (de waarde in mol uitgedrukt die wordt toegekend aan de hoeveelheid stikstof die op een natuurgebied neerslaat, red.) uit de wet gaat, dat de PAS-melders zijn geholpen en dat er echt ruimte en een einde aan die onzekerheid komt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.