Nieuws

Raketlancering en vulkaanuitbarsting: Jan Barbierschool voor één dag een laboratorium

Leerlingen van de Jan Barbierschool in Hellendoorn verzamelen zich op het schoolplein voor de raketlancering
Leerlingen van de Jan Barbierschool in Hellendoorn verzamelen zich op het schoolplein voor de raketlancering © RTV Oost
De 35 leerlingen van Basisschool de Jan Barbier in Hellendoorn kregen dinsdag allemaal een veiligheidsbril op tijdens de lessen. De school werd namelijk helemaal omgebouwd tot een groot laboratorium. Onder de leiding van drie professoren van Mad Science deden de leerlingen allerlei scheikundige proefjes.
"We hebben meegedaan aan een landelijke actie van Stibat om zoveel mogelijk batterijen te verzamelen en we hebben de tweede prijs gewonnen", vertelt directeur Marloes Joosten trots. "En die prijs was een volledig verzorgde laboratoriumdag op onze school."

Tassen te zwaar

De leerlingen van de Jan Barbierschool verzamelden in totaal 618 kilo aan batterijen. Dat is ruim 17 kilo per leerling. "Heel wat tonnen vol", lacht de schooldirecteur. "Ze waren heel fanatiek. Een aantal jongens zijn naar het centrum van Nijverdal gefietst om batterijen op te halen. Op een gegeven moment hebben ze maar naar huis gebeld omdat ze niet meer terug konden fietsen. De tassen waren te zwaar geworden."
Raketlancering en vulkaanuitbarsting: Jan Barbierschool voor één dag een laboratorium

Chemische reacties

Drie enthousiaste professoren van Mad Science verzorgden dinsdag allerlei lessen om de kinderen kennis te laten maken met techniek en scheikunde. Zo werd een vulkaanuitbarsting nagebootst en mochten de kinderen allerlei vloeistoffen mengen die verschillende chemische reacties opleverden.
"We hebben geleerd over chemicaliën en dat er lava in de grond zit", aldus een leerling uit de bovenbouw van de Jan Barbierschool. Plannen om later iets met scheikunde te gaan doen, heeft de jongen niet. "Het is wel leuk om te doen, maar ik heb al iets anders: ik word boer."

Uitbundig applaus

De dag werd afgesloten met een heuse raketlancering op het schoolplein. Maar de spaceshuttle met astronaut 'André Kuiken' belandde hoog in een boom naast de school. "Die waait er wel weer uit", voorspelde een van de professoren. De drie medewerkers van Mad Science kregen als afsluiting van de dag een uitbundig applaus van alle leerlingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.