Nieuws

Ziekenhuispersoneel legt volgende maand voor tweede keer werk neer

Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voerde deze maand actie voor een betere cao
Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voerde deze maand actie voor een betere cao © RTV Oost
Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw het werk neer. De tweede landelijke staking volgt op de actie van 16 maart toen duizenden ziekenhuismedewerkers in heel Nederland staakten. Vakbond FNV verwacht dat volgende maand nog meer ziekenhuispersoneel meedoet aan de landelijke staking.
De impact van die tweede stakingsdag zal dan ook groter zijn dan die van de eerste dag, verwacht het FNV. Ziekenhuispersoneel legt dan opnieuw het werk neer en draait een zondagsdienst: planbare zorg gaat dan niet door, spoedeisende hulp wel. Ook medewerkers van revalidatiecentra doen mee aan de staking.
Op welke dag in april voor de tweede keer wordt gestaakt in ziekenhuizen en revalidatiecentra, wordt eind deze maand bekendgemaakt. Die datum nu al bekendmaken vermindert het effect van de staking, vreest het FNV. Dat biedt ziekenhuizen namelijk de gelegenheid om planbare zorg om de landelijke staking heen te plannen.

'Fatsoenlijke cao'

Volgens de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU’91 laat de werkgeverskoepel Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het zorgpersoneel geen andere keuze. Die geeft, zo stellen de bonden "geen enkele blijk van urgentie om tot een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra te komen.
De vakbonden eisen onder meer dat het loon nog dit jaar met tien procent omhoog gaat. Ook willen ze een verhoging van de kilometervergoeding en betere afspraken over werktijden. Werkgeverskoepel NVZ biedt nu vijf procent, nog eens vijf procent halverwege dit jaar en een loonsverhoging van drie procent in 2024.
De NVZ roept de vakbonden dinsdag op om terug te keren aan de onderhandelingstafel. De werkgeverskoepel vindt dat het huidige bod al erg goed is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.