Nieuws

CDA-voorman Rick Brink staat voor pittige herstelklus in Overijssel: "We gaan luisteren en begrijpelijker communiceren"

CDA-Lijsttrekker Rick Brink
CDA-Lijsttrekker Rick Brink © RTV Oost
Het is crisis bij het CDA. De kloof tussen de partijtop in Den Haag en de achterban in de regio is te groot geworden, waardoor CDA-kiezers hun vertrouwen hebben verloren. Dat is pijnlijk duidelijk in Overijssel, waar het CDA tot vorige week de grootste was, maar bij de Provinciale Statenverkiezingen tegen een grote nederlaag opliep en de helft van de Statenzetels kwijtraakte. Voor CDA-voorman in Overijssel Rick Brink ligt er veel herstelwerk. ''We gaan daar de komende weken hard mee aan de slag en de communicatie met de burgers is daarbij van groot belang", reageert hij.
Rick Brink was gisteravond niet bij het crisisberaad van provinciale lijsttrekkers van het CDA met de partijtop in Maarssen, waar gesproken werd over het herstel van de verbinding met de achterban en de kiezers. Partijleider Wopke Hoekstra had nog niet duidelijk voor ogen hoe hij het vertrouwen wil terugwinnen.
Overmorgen komen de lijsttrekkers van het CDA opnieuw bij elkaar voor een vervolgoverleg. Rick Brink is daar dan wel bij. Maar, zo zei hij vanmorgen op Radio Oost, "verwacht niet dat we onmiddellijk de oplossing hebben." Volgens hem zijn er veel bijeenkomsten nodig om te weten te komen "hoe we de band met de burger kunnen herstellen."

Afstand groot

Ook Rick Brink heeft het toverstokje niet. "In de campagne voor de verkiezingen werd al snel duidelijk dat de afstand tussen het CDA en de kiezer groot was. Mensen voelen zich niet gehoord en snappen het soms ook gewoon niet. In Overijssel liepen we er tegen aan dat het bij de provinciale verkiezingen natuurlijk vooral ging om het landelijke beleid. Daar wordt het CDA op afgerekend en is het moeilijk om een goede uitslag neer te zetten."

In gesprek gaan

Brink weet wel dat communicatie een heel belangrijk onderdeel gaat worden in het herstelproces van de verbinding met de burger. "We moeten vooral gaan luisteren naar de mensen en ook goed uitleggen waarom we dingen doen en dingen niet doen." Het is niet zo dat de afstand met de burger daarvoor al té groot geworden is, denkt hij. "Ik woon in Hardenberg en kom bij het boodschappen doen nog steeds mensen tegen die van alles aan mij vragen en willen weten. Daar moet je dan ook echt mee in gesprek gaan. De mensen hebben niks aan allerlei geitenpraatjes in de wet."
Met het herstellen van de band met de achterban in Overijssel is Rick Brink onafhankelijk van de landelijk partijtop al druk bezig. "Afgelopen vrijdag heb ik een bijeenkomst gehad met lokale bestuurders van gemeenten, die weer input hadden gekregen van de leden. Daar gaan we wat mee doen."

Twee zaken

Wat het CDA nu al direct moet overbrengen aan de achterban zijn volgens Brink twee belangrijke zaken: de doelstellingen in het terugdringen van de stikstofuitstoot moeten over 2030 heen getild worden en de uitkoopregeling voor boeren moet uit de stikstofwet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.