Nieuws

Oldenzaal krijgt 1,3 miljoen euro om binnenstad aan te pakken

Het centrum van Oldenzaal
Het centrum van Oldenzaal © RTV Oost / Kevin Drieze
De gemeente Oldenzaal krijgt 1,3 miljoen euro van het Rijk om het winkelgebied aantrekkelijk en leefbaar te houden. Met deze steun wil de gemeente een aantal projecten in de binnenstad uitvoeren, zoals het aanleggen van groenere straten en het herontwikkelen van het vroegere postkantoor.
"We zijn enorm blij met deze steun", reageert verantwoordelijk wethouder Evelien Zinkweg (VVD). "Het was spannend of we het geld toegekend zouden krijgen, maar als het dan definitief is, is dat natuurlijk fantastisch."

Groenere binnenstad

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat maakte de steun van 1,3 miljoen euro zojuist bekend. Volgens haar is het belangrijk om te investeren in fysieke winkelgebieden. "Online en fysiek winkelen kunnen uitstekend naast elkaar bestaan. De aantrekkelijkheid neemt toe als er een binnenstad is met voldoende groen, horeca en een goede, opgeknapte omgeving qua bereikbaarheid, straten en panden. Met deze steun investeert het kabinet hierin dus lokaal vanuit een groter maatschappelijk én economisch belang.”
We willen zo snel mogelijk aan de slag
wethouder Evelien Zinkweg (VVD)
De gemeente Oldenzaal wil het geld gebruiken om het zuidwestelijke deel van de binnenstad aan te pakken. "Samen met Herstructureringsmaatschappij Overijssel willen we het voormalige postkantoor herontwikkelen. Op die plek komen meerdere (zorg)woningen, een maatschappelijke voorziening en een commerciële ruimte. Ook bouwen we samen met WBO een aantal huurwoningen aan de Langestraat en omliggend gebied", vervolgt Zinkweg.
De locaties waar de gemeente de binnenstad van Oldenzaal wil aanpakken
De locaties waar de gemeente de binnenstad van Oldenzaal wil aanpakken © Gemeente Oldenzaal
Daarnaast moeten de winkelstraten vernieuwd worden. "We willen groenere straten in de binnenstad, om zo het centrum aantrekkelijker te maken. Meer aandacht voor groen. Met de herontwikkeling op de locatie van de voormalige winkelpassage Deurningerstraat-Vijfhoek herstellen we het historische stratenpatroon."

100 miljoen euro

De 1,3 miljoen euro voor Oldenzaal is onderdeel van een groter steunpakket van het kabinet. In totaal wordt er 18 miljoen euro verdeeld over negen gemeenten. Het geld wordt vrijgemaakt vanuit de zogenoemde 'Impulsaanpak Winkelgebieden', met een totaalbudget van 100 miljoen euro. Vorig jaar ontvingen de gemeenten Hardenberg en Hengelo ook al geld uit dat pakket.
De gemeente Oldenzaal moet binnen zeven jaar de plannen uitgevoerd hebben. "Maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen", sluit Zinkweg af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.