Nieuws

De vakmensen van de toekomst laten zich zien tijdens NK voor Beroepen

Kapster in opleiding Iris Oude Rengerink tijdens NK voor Beroepen
Kapster in opleiding Iris Oude Rengerink tijdens NK voor Beroepen © RTV Oost
Een dag voor de wedstrijden waren ze al afgereisd naar Amsterdam: de studenten van het ROC van Twente in Almelo die vorige week meededen aan het NK voor beroepen. In de RAI gingen zij de strijd aan met andere vakmensen in opleiding uit heel Nederland. Koks, stylisten, tegelzetters, bloembinders, verzorgenden in spé, om te zien wie het grootste talent is. Niet alleen voor studenten en opleiders een belangrijke wedstrijd, voor werkgevers is het gezien het tekort aan personeel een goed moment om te kijken naar de gouden handjes van de toekomst.
Het is niet zomaar een wedstrijd: om de finale in Amsterdam te bereiken hebben ze al menig studiegenoot achter zich moeten laten. Alleen de grootste talenten zijn erbij, de 'gouden handjes' van de toekomst op hun vakgebied. Honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten streden om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied.

Uitzwaaien

Het is een wedstrijd waar school en studenten veel waarde aan hechten. Het NK biedt namelijk een uitgelezen podium voor student én opleiding om zich in de kijker te spelen. Mede daarom kregen de studenten van het ROC van Twente vlak voor vertrek een lunch aangeboden op hun school en werden daarna uitgezwaaid. Volgens een docent geven deze wedstrijden een enorme boost aan het imago van hun opleiding en vakopleidingen in het algemeen.
"We kunnen ons van onze beste kant laten zien, met de student als terecht middelpunt van alle aandacht. Het is prachtige publiciteit voor vakopleidingen en de diverse beroepsgroepen. En dat hebben we hard nodig in deze tijd van gebrek aan vakmensen." Daarnaast weten de deelnemers op hun beurt de aandacht van toekomstige werkgevers op zich te vestigen. Want die zitten te springen om aanstormend talent.
Jörn Bijker, opleiding Autotechniek, tijdens zijn finale
Jörn Bijker, opleiding Autotechniek, tijdens zijn finale © RTV Oost

Vijver

Neem nou de bouwsector in Overijssel. De bouwambities zijn in onze provincie hoog, wat betekent dat er de komende jaren veel gebouwd moet en gaat worden. En daar zijn handige handjes voor nodig. Tel daarbij op dat veel bouwvakkers de komende jaren met pensioen gaan, dan is de rekensom snel gemaakt. De vraag naar bouwvakkers zal alleen maar toenemen.
Wij maakten deze reportage van het NK voor Beroepen:
De vakmensen van de toekomst laten zich zien tijdens NK voor Beroepen
Bouwbedrijven vissen in dezelfde vijver, moeten veel moeite doen om talentvolle krachten aan zich te binden én ze te behouden. En wat voor de bouw geldt, geldt voor zoveel sectoren. Veel bedrijven bieden dan ook graag stageplekken en menig bedrijf begeleidt de stagiair zelfs tijdens het NK voor beroepen. Ook dit jaar stonden ze vol trots te kijken hoe de student het ervan afbracht.

Eer

En de student? Die is blij dat ie zich mag meten op het landelijk hoogste niveau. Winnen zou mooi zijn, maar meedoen is al een eer op zich. En over de toekomst maken de studenten in de RAI zich niet druk: hun passie voor het vak is er volop en werk is er genoeg. Met de skills zit het wel goed. Daar hebben zij eigenlijk geen NK voor nodig. En voor jongeren die nog zoekende zijn, een ideale plek om zich te oriënteren op een toekomstige baan. Keuze en toekomstmogelijkheden genoeg!

Uitslagen

De Overijsselse deelnemers namen een flink aantal medailles mee terug naar hun school. Van de studenten die in onze reportage voorbij kwamen, gingen Anne Eerdman van de opleiding schilder en Kay Westhoff van de opleiding fietstechniek er met het goud vandoor. Iris Oude Rengerink van de kappersopleiding won zilver. Jörn Bijker, autotechniek, werd uiteindelijk zesde, net als Anne Bekhuis van de opleiding doktersassistente.
De uitslagen van de Skills Talents, de wedstrijden voor vmbo, zijn via deze link te vinden. De uitslagen van de Skills Heroes, de wedstrijden voor mbo, zijn via deze link te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.