Nieuws

Bibliotheekboek te laat ingeleverd? In Wierden kost dat helemaal niets en dat is een groot succes

Bibliotheek Wierden int geen boetes meer
Bibliotheek Wierden int geen boetes meer © RTV Oost / Sarah de Geest
Vroeger was het overal zo; als je een boek had geleend bij de bibliotheek en je was te laat met terugbrengen, dan moest je betalen. Niet heel veel, maar het kon toch aardig oplopen als de tijd verstreek. Een derde van de bibliotheken in Nederland vindt dat geen goede straf meer en is van het boetes innen afgestapt. In Overijssel is er tot nu toe één bieb die geen boetes meer laat betalen: die in Wierden.
Het is een normale doordeweekse dag en in bijna elke hoek van bibliotheek in Wierden gebeurt wel iets. Van taallessen tot het vullen van de boekenkasten en natuurlijk zijn er ook mensen die boeken komen uitzoeken of terugbrengen. En in dat terugbrengen is deze bibliotheek uniek in Overijssel. Want ben je een dag of een weekje te laat, dan kost het je helemaal niks. Twee jaar geleden is de bieb daar helemaal van afgestapt en het blijkt een groot succes.
Het is niet zo dat mensen nu ineens laks met het lenen van boeken omgaan.
Henriëtte Gerrits over het afschaffen van boetes

Frustratie

"Het is niet zo dat mensen nu ineens laks met het lenen van boeken omgaan", zegt Henriëtte Gerrits van de bibliotheek in Wierden. "Het was juist eenfrustratie bij onze trouwe klanten. Dan hadden ze jarenlang keurig alles op tijd ingeleverd en waren ze zorgvuldig met de boeken omgegaan, vroegen wij ineens geld als ze wel een keertje te laat waren. Dat leverde soms rare situaties op."
Gerrits is blij met de ontwikkeling. Het klantenbestand is stabiel en kinderen kunnen ook gewoon blijven lezen. "Want ouders stopten soms met boeken lenen als kinderen te laat waren met inleveren."
Afschaffen van boete is een succes bij bibliotheek Wierden

Minder nieuwe boeken

De bibliotheek heeft wat moeten schuiven in de financiën om tot deze manier van werken te kunnen komen. "Het is natuurlijk wel zo dat als je boetes int, je dus geld binnenkrijgt als bieb. Wij hebben wat veranderd in de financiën en we hebben iets minder nieuwe boeken aangekocht. Zo kan het uit."
Waarom Wierden de enige bibliotheek zonder boetes in Overijssel is? Daar heeft Gerrits geen antwoord op. "Anderen zijn nog niet komen kijken. Misschien ligt dat wel aan het geld of durven ze het nog niet aan."
Geen boetes meer bij de bibliotheek in Wierden
Geen boetes meer bij de bibliotheek in Wierden © RTV Oost / Sarah de Geest
Bij de desk waar de boeken gescand worden die meegaan naar huis, staat een mevrouw die net een boek voor zichzelf en eentje voor haar zoontje heeft uitgezocht. "Meestal ben ik wel op tijd met alles weer inleveren. Dan zijn de boeken eerder uit dan de termijn is verstreken. Toch is het wel lekker dat deze bibliotheek geen geld meer vraagt als ik toch te laat ben." Iets verderop bij een andere stelling beaamt een mevrouw dat. "Je krijgt wel herinneringen hoor als je te laat ben. Dan breng je het boek ook wel terug, want een boek dat onderop een stapel is belandt, lees je toch niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.