Nieuws

36 vakstudenten ROC van Twente vertrekken naar NK voor Beroepen: "Het is wel spannend"

Vanaf de Almelose locatie vertrokken vandaag 25 studenten
Vanaf de Almelose locatie vertrokken vandaag 25 studenten © ROC van Twente
Nog nooit was de afvaardiging van het ROC van Twente zo groot op een NK voor Beroepen. Dit jaar strijden er 36 studenten in hun eigen vakgebied om een gouden plak. Vandaag vetrokken er 25 van hen per bus naar de RAI in Amsterdam, om daar hun skills aan de jury te tonen. Kay, Anne en Iris strijden op het kampioenschap om een titel in hun vak.

Kay Westhoff, fietstechiek:

Kay doet de opleiding fietstechniek
Kay doet de opleiding fietstechniek © RTV Oost
"Op school heb ik veel geoefend. En ik doe de BBL-opleiding, dus dan ben je sowieso de hele dag al bezig met fietsen", antwoordt Kay op de vraag hoe hij zich heeft voorbereid. Eigen gereedschap meenemen, is er voor hem niet bij. "Nee, helaas. Dus dan is het wel wat meer zoeken naar het gereedschap dat je nodig hebt."
Voor hem is het nog een groot vraagteken wat de wedstrijdopdracht zal zijn. "Je weet wat er op een fiets zit, en die moet je zo goed mogelijk leren kennen. Want eigenlijk is het voor alle fietsen hetzelfde." Kay hoopt op een opdracht met een e-bike, zijn specialiteit. "Een diagnose stellen, storingen uitlezen en verhelpen. Dat soort dingen."
En over zijn winkansen is hij vastbesloten. "Ik heb heel veel vertrouwen in mezelf en denk dan ook dat ik een grote kans maak om te winnen."

Anne Eerdman, schildersvakopleiding:

Anne doet de schildersvakopleiding
Anne doet de schildersvakopleiding © RTV Oost
Een vrouw als schilder, het is iets waar mensen nog dagelijks van opkijken. "Op de werkvloer zeggen mensen me het vaak dat ze het bijzonder vinden", vertelt Anne. Maar dat maakt haar niet uit. "Ik heb heel veel passie voor het vak. De verf stroomt door mijn aderen", zegt ze lachend.
Haar kwasten, schuurmachine en alle andere gereedschappen zijn al per vrachtwagen naar Amsterdam onderweg. "Het is wel lekker om je eigen spullen te hebben." Met alleen haar eigen spullen, denkt ze het niet te redden. "Ik heb heel veel geoefend. Alle aspecten. Ik doe dit werk ook best wel lang. Dus als ik rustig blijf, komt het goed en maak ik een goede kans."

Iris Oude Rengerink, kappersopleiding:

Iris doet de kappersopleiding
Iris doet de kappersopleiding © RTV Oost
"In de salon trainen, op school", vertelt Iris over haar voorbereiding. Dat trainen kan in haar geval goed, omdat ze al weet wat de opdracht zal zijn. "Knippen, kleuren en stylen bij de vrouwen en bij de mannen knippen, stylen en de baard trimmen." Daar komt ook een onderdeel bij dat je minder snel bij het kappersvak verwacht. "We moeten ook een stukje vloggen."
Iris mag wel haar eigen gereedschap meenemen naar de RAI. Een grote knipkoffer wordt in het kofferruim van de bus geladen. "Het is heel fijn om mijn eigen scharen te kunnen gebruiken. Want ik kan niet zo maar met elke schaar knippen."
Om aan het NK voor Beroepen mee te doen, heeft Iris al wat wedstrijden achter de rug. Omdat ze daar steeds presteerde, mag ze nu dus aan het NK meedoen. Toch is ze bescheiden over haar kansen. "Het is ook een kwestie van smaak", doelt ze op de jury. "Het gaat om de punten die ze je geven." Toch heeft ze geheime wapens waarmee ze de jury wil inpakken. "Mijn stijl, knip- en kleurtechnieken."
"Ik ga gewoon mijn best doen", zegt Iris vastberaden. "Het is wel spannend, maar ik ga er vol voor."
36 vakstudenten ROC van Twente vertrekken naar NK voor Beroepen: "Het is wel spannend"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.