Nieuws

Grootschalige oefening hulpdiensten in Dalfsen: ''Intensief en leuk''

Oefening veiligheidsregio
Oefening veiligheidsregio © Maureen Lenters / RTV Oost
Een enorme operatie, waar alle hulpdiensten aan te pas moeten komen. De komende twee weken worden er incidenten nagebootst in Dalfsen. Als oefening. Om van elkaar te leren.
Er wordt geoefend met vrijwel alle hulpdiensten; politie, brandweer, ambulance en crisiscommunicatie. De training wordt groots aangepakt. Komende twee weken wordt er getraind op buitenplaats Gerner, nabij Dalfsen. Het is de bedoeling dat er zo realistisch mogelijk geoefend wordt.

Samenwerken

De oefening vinden plaats vanuit een centrale plek, namelijk het Commando Plaats Incident, zoals dat heet. ''Zodat hulpdiensten kunnen samenwerken als er iets heel groots aan de hand is'', zegt Yorick van der Wit, Adviseur Crisisbeheersing en Coördinator Multidisciplinair OTO bij Veiligheidsregio IJsselland.
Op de buitenplaats staat een enorme rode unit, die voor de oefening gebruikt wordt. Het is de bedoeling dat de hulpdiensten vanuit dat centrum met elkaar overleggen en besluiten nemen. ''Het zijn leuke dagen, maar het is wel intensief'', zegt Van der Wit. Bij één van de oefeningen speelt waterkwaliteit een grote rol. Waterschap Drents Overijsselse Delta is hier verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water. Dus ook zij oefenen mee.
De grote unit waar besluiten worden genomen
De grote unit waar besluiten worden genomen © Vincent Corjanus / RTV Oost
Oefenen is volgens de adviseur erg belangrijk om te doen, zodat alle hulpdiensten piekfijn op elkaar ingespeeld zijn.

Groot belang

Voor brandweerwoordvoerder Jan Wittenberg zijn dit soort oefendagen van groot belang, “We zijn nu met verschillende disciplines. Je komt elkaar in het veld tegen, dan moet je ook snel kunnen handelen.” Volgens Wittenberg zijn er altijd dingen die beter kunnen, “Je kan beter nu een fout maken, om het in het echt goed te doen. Je leert, zodat je het in het echt niet fout doet.”

Scenario's spelen

De werkgroep MOTO (Multidisciplinair Opleiden, Trainen en Oefenen) organiseert jaarlijks verschillende oefeningen. De komende twee weken zullen er vier oefendagen plaatsvinden waarop er per dag drie scenario’s gespeeld gaan worden. Zo krijgen volgens de organisatie zoveel mogelijk crisisfunctionarissen uit IJsselland de kans om hun crisisfunctie te beoefenen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.