Nieuws

Dassen rukken op in Nederland, waar zitten ze in Overijssel?

Ook in Overijssel leven dassen langs en onder het spoor, problemen lever dat (nog) niet op.
Ook in Overijssel leven dassen langs en onder het spoor, problemen lever dat (nog) niet op. © ANP
"Dassen zijn duidelijk in opkomst." Dat zegt een woordvoerder van ProRail in reactie op problemen met de dieren langs het spoor in Molkwerkum (Friesland) en Esch (Noord-Brabant). Landelijk zitten op veertig locaties dassen bij en onder het spoor, met name in het oostelijk deel van het land, weet ProRail. In Overijssel leven dassen voornamelijk in Salland en het Vechtdal. Daar zijn op dit moment geen problemen door dassenburchten onder of langs het spoor.
Volgens de woordvoerder van ProRail is dit al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden.

Uitzonderlijk

In Molkwerum en Esch gaat het volgens hem om een uitzonderlijke situatie. Daar rijden momenteel geen treinen vanwege gravende dassen. De veiligheid van treinverkeer kan niet langer worden gegarandeerd. ProRail is bang dat het spoor verzakt door toedoen van de dassen.
Door Salland en het Vechtdal, het leefgebied dus van dassen in Overijssel, loopt ook een aantal treintrajecten. Onder meer de lijnen Almelo-Zwolle en Almelo-Deventer gaan door het leefgebied van de dassen, blijkt uit een kaartje op basis van gegevens van Das&Boom. Ook op de lijn tussen Hardenberg en Zwolle en vanuit Almelo richting Hardenberg zijn dassen langs en onder het spoor te vinden. Problemen zoals in Friesland en Noord-Brabant, zijn op dit moment niet aan de orde in Overijssel.

Beschermde diersoort

Aangezien de das een beschermde diersoort is, kan ProRail niet zomaar maatregelen nemen. Hiervoor is eerst toestemming nodig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "De dassen leiden niet overal tot problemen, we kunnen ze dan ook niet zomaar wegjagen", zegt de woordvoerder.
ProRail-topman John Voppen pleitte voor het sneller kunnen nemen van maatregelen, aangezien de gevolgen voor reizigers en goederenvervoerders groot zijn. Hierover volgt spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Tijdrovend

Het nemen van maatregelen tegen dassen is een tijdrovende klus. Zo wordt verwacht dat de verhuizing van de dassen in Friesland meer dan een maand in beslag neemt.

Waar leven dassen in onze provincie?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.