Nieuws

Oekraïense vluchtelingen krijgen nieuwe huisvesting in Vriezenveen en Den Ham

Twenteraad gaat 191 Oekraïense vluchtelingen opvangen
Twenteraad gaat 191 Oekraïense vluchtelingen opvangen © Getty Images / Victoria Kotlyarchuk
De gemeente Twenterand gaat dit jaar in totaal 191 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Zij krijgen onder meer in Vriezenveen en Den Ham een nieuwe plek om te wonen, te werken en te leven. De huidige opvang in Westerhaar komt te vervallen.
De eerste groep van 82 Oekraïners wordt op korte termijn opgevangen op locaties aan de Sportlaan in Vriezenveen en Camping De Blekkenhorst in Den Ham. Voor een tweede groep Oekraïense vluchtelingen zoekt Twenterand nog naar een geschikte locatie. “Wij vinden het belangrijk om ons als gemeente gastvrij op te stellen naar deze vluchtelingen”, reageert burgemeester Hans Broekhuizen. “De situatie waarin zij verkeren is onvoorstelbaar zwaar. Ze zijn van harte welkom in onze gemeente.”

Nieuwe opvanglocaties

Vorig jaar heeft de gemeente Twenterand in de wijk Oale Bouw in Westerhaar tijdelijk Oekraïners gehuisvest in beschikbare woningen. “De vluchtelingen zijn daar met open armen ontvangen.” Op dit moment heeft Twenterand in Westerhaar geen opvangplaatsen meer. De gezinnen die in 2022 tijdelijk in Westerhaar werden opgevangen, zijn inmiddels verhuisd naar andere Twentse opvanglocaties. Daarom komen er in Twenterand twee nieuwe locaties: aan de Sportlaan in Vriezenveen (58 personen) en op Camping De Blekkenhorst in Den Ham (24 personen).

Chalets

Aan de Sportlaan worden 12 chalets geplaatst: 7 vierpersoons en 5 zespersoons chalets. Op Camping De Blekkenhorst komen 6 vierpersoons chalets. De Oekraïense vluchtelingen kunnen hier in eerste instantie tot 4 maart 2024 blijven. De gemeente Twenterand kan deze periode verlengen, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de situatie in Oekraïne en de landelijke wet- en regelgeving. Voor het resterende aantal ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen zoekt de gemeente nog naar andere geschikte opvanglocaties.

Inloopavond

Omwonenden van beide opvanglocaties zijn vandaag per brief geïnformeerd over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurt. De gemeente houdt voor omwonenden een inloopavond, waar zij in gesprek kunnen over de plannen en eventuele vragen kunnen stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.