Nieuws
Kot bie't hoes van theatergezelschap Tweeduuster: waarom geluk ver weg zoeken als 't ook dichtbij te vinden is?
Het muziektheatergezelschap Tweeduuster blijft volle zalen trekken. Na de eerste voorstelling in de streektaal 'Oet de tied ekomm'n', blijkt ook hun tweede voorstelling 'Kot bie't hoes' een schot in de roos. De mix van 'mooie leedkes en vertelsels in het Nedersaksisch', zoals bedenker, streektaalliefhebber en muzikant Wilfried Poorthuis het noemt, slaat aan. En niet alleen in Twente. Het gezelschap toert door de hele provincie.
'Kot bie 't hoes' benadrukt het gevoel dat menigeen had en wellicht heeft na de coronacrisis: waarom zou je het geluk ver zoeken, als zo veel moois kot bie hoes voor het oprapen ligt? Waarom vakanties naar het zonnige zuiden boeken, als je dichtbij huis ook kunt genieten? "In deze show is het lachen en huuln. Lachen om de prachtige en humoristische anekdotes van rasverteller Jan Riesewijk. En huuln om de gevoelige leedkes", zo legt Wilfried Poorthuis uit.
Rasverteller Jan Riesewijk
Riesewijk, uit Losser, was meteen te vinden voor het idee. Wilfried Poorthuis: "Jan hoefde daar niet lang over na te denken. Hij is dan ook een rasverteller en weet de aandacht van het publiek vanaf de eerste seconde aan te trekken." Riesewijk is bekend geworden als Mans in de regiosoap Van jonge leu en oale groond en sindsdien spelend in tal van streektaalproducties, zowel op de planken als op het witte doek. De rol als verteller heeft ie al vaker op zich genomen. Zo vertelde hij in het voorjaar van 2021 als evangelist het lijdensverhaal van Christus in de Marcus Passion, ook in het Twents.
"Het woord 'tweeduuster' komt uit het Nedersaksisch", vertelt Riesewijk. "Het is de benaming voor dat dagelijkse, kortdurende schemermomentje: de overgang van licht naar donker. Dat stille momentje in de vooravond dat ruimte schept voor mijmering en overpeinzing. Maar daarmee is het ook het schemergebied tussen dromen en waken. Die dunne scheidslijn tussen fabel, fictie, wens en werkelijkheid."
Nieuwe theatershow van Tweeduuster trekt volle zalen
Oet de tied
De eerste voorstelling van Tweeduuster dateert uit 2019. Rode draad in de voorstelling toen was de welbekende uitdrukking 'oet de tied ekomm'n': dialect zoals dat in heel Noord-Oost Nederland wordt gebruikt om aan te duiden dat iemand het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. Ook die voorstelling trok volle zalen. De combinatie van streektaal en aansprekende, eigentijdse onderwerpen blijkt een gouden greep voor het theater in de provincie.
Ook de huidige voorstelling 'Kot bie 't hoes' is volgens Wilfried Poorthuis weer een prima muzikale en tekstuele inspiratiebron voor het zeskoppige theatergezelschap. "Jan Riesewijk en wij nemen het publiek opnieuw mee op een schemerige Nedersaksische reis. Vol verbazing, ontroering, humor. Het levert herkenbare situaties op. Met mooie leedkes en vertelsels over liefde, lust, lijden, leven en lachen. In onze eigen mooie moodersproake."