Nieuws

D66'er Emmy Elgersma houdt vast aan stikstofdoelen: "Hoe eerder, hoe beter"

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP/Emiel Muijderman
De stikstofdoelen loslaten? Na de winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen voelen enkele politieke partijen de druk om te schuiven met de stikstofdoelen. Maar niet D66, zegt Emmy Elgersma van D66 Steenwijkerland en kandidaat voor de Eerste Kamer. "Vertragen om het vertragen kan niet de bedoeling zijn."
Het stikstofdoel, halvering van de uitstoot in 2030, ligt sinds afgelopen zomer onder vuur. CDA-leider Wopke Hoekstra zei toen dat dat jaartal voor hem "niet heilig" is. Deze maand liet ook Mirjam Bekker van ChristenUnie weten 'niet getrouwd te zijn met een jaartal'.
Provinciale D66-fracties willen niet morrelen aan dat stikstofdoel. Ook Elgersma niet, zei ze zojuist in de uitzending van Jan-Willem Kobes op Radio Oost.
"Wij vinden nog steeds dat we moeten vasthouden aan de stikstofdoelstelling. Het gaat ons erom dat we dat halen", vertelde de D66-kandidaat voor de Eerste Kamer. Hoewel enkele lokale D66-politici wat meer ruimte willen pakken, is de uitspraak van Elgermsa in lijn met de algemene mening provinciale D66'ers: vasthouden aan halvering per 2030 en niet pas in 2035.

Hoe eerder, hoe beter

"Vertragen om het vertragen kan niet de bedoeling zijn", zei Elgermsa. Om toch tot halvering van de stikstofuitstoot te realiseren in 2030, moet de verschillende partijen met elkaar in gesprek, meent ze. "Want hoe moet de politiek die doestelling halen?" Het antwoord op die vraag heeft Elgersma niet, maar dat de stikstofuitstoot flink omlaag moet staat voor haar als een paal boven water. "Hoe eerder we dat kunnen bereiken, hoe beter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.