Nieuws

Dit is waarom ouders van leerlingen in Borne-West het vertrouwen in de gemeente kwijt zijn

Het braakliggende stuk grond in Borne-West waar de school gebouwd had moeten worden.
Het braakliggende stuk grond in Borne-West waar de school gebouwd had moeten worden. © RTV Oost
Ouders van leerlingen van basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart in Borne-West hebben jarenlang constructief meegedacht over de plannen voor de nieuwbouw van de school van hun kinderen. Keer op keer werden die plannen uitgesteld. Met als laatste dieptepunt het afstel, vorige week. Weer is onzeker wanneer de nieuwe school klaar is. Ouders en leerlingen protesteren vanavond als de gemeenteraad van Borne met wethouder Vermorken debatteert over het besluit het plan af te schieten.
In een oproep vragen de MR-en van beide basisscholen ouders en leerlingen zich vanavond om zeven uur te verzamelen voor het gemeentehuis van Borne om daar duidelijk hun mening te laten horen.
We hebben de afgelopen twee jaar alleen al zo'n zes keer uitstel moeten slikken
Frank ten Dam, voorzitter MR basisschool 't Oldhof
Frank ten Dam is voorzitter van de MR van basisschool 't Oldhof. Zelf ging hij er als kind ook naar school. "Het gebouw is in al die jaren niets veranderd", vertelt hij. Het zegt genoeg over de staat waarin de school verkeert. Veel leerkrachten vertrokken de afgelopen jaren.
Nu heeft Ten Dam zelf drie kinderen op 't Oldhof. Ze hadden al jaren op de nieuwe school moeten zitten. In augustus 2018 al, als alles volgens plan was verlopen. Maar rond project 't Wooldrik loopt zelden iets volgens plan. "De afgelopen twee jaar alleen al hebben we zo'n zes keer uitstel moeten slikken. Tot vorige week gingen we nog uit van ingebruikname vlak voor de start van het schooljaar 2024-2025. "Reken maar uit; een verschil van zes jaar."

Vervelende boodschap

Van uitstel komt afstel, luidt het gezegde. Vorige week had wethouder David Vermorken een vervelende boodschap voor iedereen die bij het miljoenenproject betrokken is. In de huidige vorm, een combinatie van sport, onderwijs en zorg kan 't Wooldrik niet worden gerealiseerd zoals de plannen nu op papier staan. Te duur en te veel risico voor de gemeente. Maatschappelijk onverantwoord noemde het college het in een verklaring.
De wethouder gaat nu op zoek naar een andere manier om het project alsnog van de grond te krijgen, letterlijk en figuurlijk.
We zijn al in gesprek over de nieuwbouw sinds 2011. Dat is dus al twaalf jaar
Frank ten Dam, voorzitter MR basisschool 't Oldhof

Respect

Hoe vervelend de boodschap van de wethouder ook was, Ten Dam heeft wel respect voor Vermorken die het in eigen persoon kwam vertellen aan ouders in de vertegenwoordigende organen van de scholen.
Maar er zit ook een boel frustratie bij de voorzitter en vader. "We zijn al in gesprek over de nieuwbouw sinds 2011. Dat is dus al twaalf jaar. Verdere vertraging is voor ons onacceptabel." In een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad van Borne scharen de MR-en van 't Oldhof en Jan Ligthart zich achter het plan van stichting Brigantijn, waar beide scholen onder vallen. Brigantijn denkt in Borne al in augustus 2025 op eigen kracht een schoolgebouw gebouwd te kunnen hebben op de plek waar nu nog basisschool Jan Ligthart staat.
Fysiek deelt de nieuwe school dan geen gebouw meer met Bornse sportverenigingen en zorgverleners, zoals in het oorspronkelijke plan wel het geval was. Sportverenigingen hopen juist dat de gemeenteraad wel vasthoudt aan sport, onderwijs en zorg in één gebouw.
Het kan zo echt niet langer
Frank ten Dam, voorzitter MR basisschool 't Oldhof
De MR-en van beide scholen roepen de gemeenteraad op om te kiezen voor de scholen en niet voor de sportverenigingen. Vertrouwen in een spoedige realisatie van nieuwbouw door de gemeente is er niet meer. Gisteravond kwamen ouders bij elkaar om te overleggen over wat er vanavond moet gebeuren. Ouders en leerlingen zullen klaar staan met spandoeken voor het gemeentehuis. Ook zal een afgevaardigde van de MR de raad toespreken, vanavond.
Ouders en leerkrachten bereiden zich voor op het protest van vanavond.
Ouders en leerkrachten bereiden zich voor op het protest van vanavond. © Frank ten Dam
In eerste instantie had de gemeente gecommuniceerd dat er tijdens de raadsvergadering van 28 maart over 't Wooldrik gedebatteerd zou worden, met inspreekrecht voor mensen die dat willen. "Wij kijken niet elke dag op de gemeentelijke website. Het inspreekrecht was ineens verplaatst naar vanavond, naar een extra vergadering over 't Wooldrik", vertelt Ten Dam. "Daar heeft niemand van de gemeente met ons over gecommuniceerd. We moesten idioot snel schakelen om dit nog voor elkaar te krijgen."

Daadkracht en perspectief

De oproep aan de gemeenteraad is in het belang van de leerlingen van 't Oldhof en Jan Ligthart, geeft Ten Dam aan. "Het kan zo echt niet langer. Onze kinderen zijn veel te lang de dupe geweest van het hele besluitvormingsproces." Ten Dam vraagt om daadkracht en perspectief van de gemeenteraad. "Het is de enige manier om verdere onrust en negatieve beeldvorming te voorkomen", aldus Ten Dam. "Wij zien ons anders genoodzaakt om ook namens alle honderden ouders vervolgstappen te nemen om de belangen van onze kinderen te beschermen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.