Nieuws

Gezocht: 250 vrachtwagenchauffeurs, ook als ze niet zestig uur per week achter het stuur willen zitten

Vrachtwagenchauffeurs gezocht
Vrachtwagenchauffeurs gezocht © RTV Oost
Transportbedrijven in Overijssel hebben een groot tekort aan chauffeurs. Overal op de arbeidsmarkt is sprake van een zoektocht naar personeel, maar met name vrachtwagenchauffeurs zijn moeilijk te vinden. Alleen al in de regio Twente zijn 250 nieuwe truckers nodig. Om die te werven is er vanavond in het stadion van FC Twente een banenmarkt.
"De nood in de transportsector is hoog", beaamt Gabby Delhaas van Instroom en mobiliteit bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), dat de banenmarkt in De Grolsch Veste in Enschede organiseert. Niet alleen in de regio Twente. Landelijk is er een tekort aan 12.000 vrachtwagenchauffeurs. Dus dat betekent een enorme belasting voor de bedrijven die het probleem van de lege chauffeursstoelen moeten zien op te lossen. En daar soms creatief mee aan de gang gaan.

Achter het stuur

"Zonder namen te noemen van specifieke transportbedrijven, maar ik weet van bedrijven dat zij een beroep moeten doen op het zittend personeel. Met het verzoek om in plaats van op een kantoorstoel achter het stuur te gaan zitten. Dat is best belastend voor deze mensen en natuurlijk ook niet wenselijk", licht Gabby toe.
Hoofdoorzaak van het groeiende tekort aan vrachtwagenchauffeurs? De vergrijzing, weet ze. "Chauffeurs die vanwege hun leeftijd uitstromen, worden niet of onvoldoende opgevolgd. Dat heeft ook te maken met nieuwe inzichten van jonge mensen die hun intrede doen op de arbeidsmarkt. Die willen niet meer 60 of 70 uur per week achter het stuur zitten. Die lange werkweken waren normaal in de transportsector en het goederenvervoer, maar instromers willen dat niet meer. Dat betekent dat je voor één chauffeur op leeftijd die uitstroomt, nu twee nieuwe chauffeurs moet zien te vinden voor hetzelfde werk", aldus Delhaas.

Geen heilloze missie

Dat maakt het werven van rijdend personeel in de transportsector extra lastig, maar geen heilloze missie. "We hebben namelijk best een goede cao met mooie arbeidsvoorwaarden. En een prima salaris En ook als mensen die geïnteresseerd zijn maar drie of vier dagen willen werken moet dat mogelijk zijn", belooft de manager Instroom en mobiliteit.
Haar opdracht is de komende jaren landelijk 15.000 zij-instromers binnen te loodsen bij de bij Sectorinstituut Transport en Logistiek. De afstap daarvoor is vanavond om 18.15 uur in het stadion van FC Twente in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.