Tukker ritselt auto’s voor het Oekraïense leger: "Dit is mijn tijd om iets te doen voor de vrijheid"

Raketinslagen bij vrienden
Ik ben heel blij dat de Canadezen die Wierden bevrijdden niet hebben gedacht: ‘Dit is niet mijn oorlog
Tanks èn auto’s
Marktplaats of het front

Wierden en ‘de Canadezen’
Maidan is een centraal plein in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Op 13 november 2013 was dat het decor van een eerste massale protest tegen de weigering van de toenmalige president van dat land om onder druk van Rusland een belangrijk handelsverdrag met Europa te ondertekenen, ondanks eerdere toezeggingen. Vooral studenten, die een andere toekomst voor het land wilden, voelden zich verraden. Mede omdat de regering in het geheim toenadering had gezocht bij Rusland.
De protesten werden hard neergeslagen, maar dat leidde er alleen maar toe dat de massa demonstranten steeds groter werd. Het Maidan-protest groeide uit tot een 93-dagen durende veldslag in de bittere kou tussen honderdduizenden burgers uit alle lagen van de bevolking en overheidsmilities. Het plein werd een permanente vesting. In januari en februari vielen er in totaal ruim honderd doden en meer dan duizend gewonden bij gewelddadige charges van de oproerpolitie, waarbij met scherp geschoten werd. De betogers weken niet.
‘Maidan’ eindigde met de vlucht van de president, op 23 februari 2014. Hij kreeg asiel in Rusland, meteen De Krim annexeerde en oost-Oekraïne binnenviel. In Oekraïne werden in mei verkiezingen uitgeschreven. Petro Porosjenko, die de protesten op het Maidan-plein van meet af aan had gesteund, won. In 2019 werd hij opgevolgd door Volodymyr Zelensky, de huidige president.