Nieuws

'Man die medewerker Veldzicht doodstak, vermoordde eerder twee mensen'

Bloemen en kaarsen bij kliniek Veldzicht na het fatale steekincident
Bloemen en kaarsen bij kliniek Veldzicht na het fatale steekincident © ANP / Sem van der Wal
De asielzoeker die vorig jaar een medewerkster doodstak in de kliniek Veldzicht, vermoordde eerder twee mensen in Nigeria en Libië. Dat meldt De Telegraaf, die zich baseert op 'goed ingevoerde bronnen'. De man had psychische klachten en belandde daarom in de kliniek in Balkbrug, waar hij in november met een mes een slagveld aanrichtte.
De man bracht een therapeute om het leven, verwondde twee medewerkers er stapte vervolgens zelf uit het leven.

Twee moorden

Volgens De Telegraaf vermoordde de man in 2014 een van zijn ooms in Nigeria en vluchtte vervolgens naar Libië. Daar zou hij een werkgever om het leven hebben gebracht die hem niet uitbetaalde. De man heeft dit volgens de krant bekend tijdens een politieverhoor in Nederland.
De man reisde vervolgens vanuit Libië naar Italië, waar zijn asielaanvraag werd afgewezen. Via Oostenrijk en Duitsland kwam de man in 2017 in Nederland terecht, waar hij op verschillende azc-locaties voor overlast zorgde. Hij was agressief, baldadig en uitte bedreigingen.
Ook deed hij in 2020 al een zelfmoordpoging nadat hij brand had gesticht in een Handhaving en Toezichtlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Hoogeveen, schrijft de krant.

Psychose

Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de man in een psychose verkeerde toen het mis ging in kliniek Veldzicht, verklaarden bronnen eerder tegenover RTV Oost.
Hij werd verpleegd op een open afdeling, wat inhield dat hij vrij kon rondlopen. De patiënten op deze afdeling hebben weliswaar een eigen kamer, maar de deur ervan staat open en de bewoners brengen hun tijd vooral in groepsverband door.
Zodoende kon het gebeuren dat de patiënt kon aankloppen bij het vertrek voor het personeel. De sociotherapeute die opendeed - een zeer ervaren kracht die al jaren meeloopt - maakte geen schijn van kans en werd meteen neergestoken.
Nadat de man twee andere medewerkers verwondde, verschanste hij zich op zijn eigen kamer. De patiënt probeerde het interieur en zichzelf in brand te steken, maar doordat de sprinklerinstallatie begon te sproeien mislukte dat. Daarop bracht hij zichzelf met het mes een dodelijke steek in zijn hals toe.
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.