Nieuws
Emotionele bewoners kanaaldrama in rechtszaal: "Ik ben op door de jarenlange stress"

Veel emoties vandaag onder de gedupeerde bewoners rond Kanaal Almelo-De Haandrik. De bewoners stonden vandaag tegenover de provincie in de rechtbank in Zwolle. Ze vechten onder andere de hoogte van de schadevergoedingen aan die ze krijgen om hun beschadigde huizen te herstellen.
Van de 400 gedupeerden stonden er vandaag vijf in de rechtszaal. Eén daarvan is Gerrinda Vos uit Vroomshoop. "Onze woning is in 2011 grondig verbouwd. Toen was er niets aan de hand. Kort daarna ontstonden er allerlei scheurtjes. We hebben er toen weinig aandacht aan besteed, maar dit werd steeds erger. Uiteindelijk hebben we in 2018 de schade gemeld."
Vertrouwen is weg
Volgens de provincie is de schade mede veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud. Daar reageert Gerrinda Vos fel op. "Dat kunnen ze helemaal niet weten, want ze weten niet wat we voor 2018 hebben gedaan. Het is gewoon een aanname", stelt ze. "En sinds 2018 hebben we niets meer kunnen doen in huis, omdat er telkens onderzoeken waren naar de schade."
Tijdens het voorlezen van haar betoog in de rechtszaal wordt Gerrinda Vos toch wel emotioneel. "Ik ben op van de jarenlange stress. We staan er alleen voor. Dit kost heel veel, stress, spanning, tijd en onzekerheid." Het vertrouwen in de overheid is weg bij de bewoners.
Gedupeerde bewoners kanaaldrama in rechtszaal: "We staan er alleen voor"
Lijst met aannemers
Vooral de hoogte van de schadevergoeding stoot veel bewoners tegen het zere been. "We hebben een bezwaar ingediend en het bedrag ligt nog steeds ver onder het bedrag wat nodig is om de schade in onze woning te herstellen", vertelt Gerrinda.
"We hebben bij de provincie een lijst opgevraagd van aannemers voor het herstel van de schade. We hebben nog steeds geen aannemer gevonden die de schade zou willen herstellen voor het vergoedingsbedrag."
Gevel schilderen
Naast de hoogte van de schadevergoedingen stonden de manieren van schadeherstel ook ter discussie in de rechtszaal. Zo was de vraag onder andere: verf je de hele voorgevel helemaal opnieuw wanneer je een scheur hebt hersteld of verf je alleen maar het beschadigde gedeelte opnieuw?
"Kleur verandert altijd door weer en wind en je kunt de scheuren niet netjes herstellen zonder de hele gevel opnieuw te sauzen", aldus de bewoners. De provincie ziet dat anders. "Twee meter voorgevel kan prima worden geschilderd. Het is niet nodig op de hele wand te schilderen. Die keuze is voor rekening van de eigenaar. Wij willen met subsidie schade fatsoenlijk herstellen en verder niet."
Zorgen zijn niet weg
Ook een schuur aan een woning van een gedupeerde bewoner was onderwerp van gesprek. Volgens de provincie behoort deze niet constructief tot de woning en valt de schuur dus ook niet onder de schaderegeling. Volgens de bewoners is dit wel het geval: "Er valt geen regen tussen de woning en de schuur. De muren zitten aan elkaar vast." Aan de rechter om zich ook hierover te buigen.
Duidelijk is dat de zorgen onder de bewoners nog lang niet weg zijn. "Stel iedereen krijgt een passende vergoeding, wat is het volgende probleem?" vraagt een bewoonster zich af. "We hadden onlangs ook al problemen met het riool, alleen daar heeft nog niemand naar gekeken."
Geen centimeter wijken
"Het is voor nu afwachten", laat Anna Kwint, de advocaat die de bewoners bijstaat, weten. "De rechters weten het zelf ook niet echt. De provincie heeft het ingewikkeld gemaakt."
Volgens de raadsvrouw is één ding duidelijk geworden: "De provincie wil geen centimeter wijken. Mocht de rechtbank zich niet duidelijk uitspreken tegen de schadevergoedingen, dan moeten de bewoners straks allemaal individueel naar de burgerlijke rechter. Dat lijkt helemaal me niet haalbaar." De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak in de zaak.