Nieuws

Voorbereidingen theaterproductie Fanfare in volle gang: op zoek naar muzikanten en koorleden

Scene uit de film Fanfare uit 1958
Scene uit de film Fanfare uit 1958 © ANP
Voor velen zijn de zwart-witbeelden uit 1958 een feest der herkenning: twee koeien die door weilanden lijken te glijden, de kwakende fladderende eendjes en muzikanten die elkaar de tent uit jagen. De iconische film Fanfare van Bert Haanstra bestaat 65 jaar en dat wordt groots gevierd met een vier weken lang durend theaterspektakel aan het Zuiderpad in Giethoorn. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.
De film is met zo'n 2,6 miljoen bioscoopbezoekers nog altijd een van de populairste producties ooit op het witte doek van ons land. Het speelt zich af in het fictieve Lagerwiede en gaat over twee rivaliserende muziekkorpsen die zich klaarstomen voor een concours. Giethoorn was destijds het iconische decor, en Giethoorn zal voor het theaterspektakel komende zomer wederom het decor vormen.

65 jaar later

"Mijn hart maakte een sprongetje toen ik hoorde dat ik een theatervertaling van de film Fanfare mocht schrijven", vertelt scenarioschrijver Louis van Beek. "De film is natuurlijk al legendarisch. Die wil je helemaal niet naspelen of namaken. We gaan een hedendaags theaterstuk op de planken leggen."
Voorbereiding theaterspektatel Fanfare in volle gang
Regisseur Anne de Blok, onder andere regisseur van het succesvolle Van Katoen en Water in Almelo, kende de film nog niet. "Het is 65 jaar later dus we spelen wel in het nu, maar we gaan wel elementen uit de film gebruiken die herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld de eenden die ineens commentaar geven in een scene, of iemand die in het water valt."
Het theaterstuk gaat over de kleinzoon van de dirigent die terugkeert naar zijn geboortedorp en een fanfarekorps in verval aantreft. De grote wens van zijn grootvader was om het nieuw leven in te blazen. Die taak neemt hij op zich, maar daarin heeft hij een lange weg te gaan.
Scenarioschrijver Louis van Beek en regisseur Anne de Blok met de twee hoofdrolspelers tijdens de officiële aftrap
Scenarioschrijver Louis van Beek en regisseur Anne de Blok met de twee hoofdrolspelers tijdens de officiële aftrap © RTV Oost

Fanfare keert terug

De muziek zal live vertolkt worden door een fanfarekorps bestaande uit muzikanten die uit de omgeving komen. "We zijn nog op zoek naar muzikanten, dus je kan je nog aanmelden", benadrukt de Blok. Datzelfde geldt voor het koor onder leiding van Barbara Lok uit Zwartsluis.
Bijzonder voor deze regionale productie is de samenwerking die theaterdirecteur Han Evers van de stichting Meenthe op Locatie (MOL) gezocht heeft met zowel de Zwolse Theaters en het Wilminktheater in Enschede. Daarnaast wordt er lokaal met ondernemers uit onder andere de horeca en dus mensen uit het theater- en muziekvak gewerkt.
De twintig voorstellingen spelen tussen 21 juni en 15 juli.
Aanmelden voor de fanfare of het koor kan via www.theaterspektakelfanfare.nl. Daar is ook de kaartverkoop actief voor de twintig voorstellingen die tussen 21 juni en 15 juli worden gespeeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.