Nieuws

Dassenkenner Arend Spijker: "Ga geen dassen verjagen tijdens de kraamtijd"

Dassenfamilie (stockfoto)
Dassenfamilie (stockfoto) © Mark Zekhuis
ProRail heeft gisteravond ontheffing gekregen om de dassen onder het spoor bij Esch te verdrijven. Dassenkenner Arend Spijker van Stichting Das en Vecht vindt het gekozen moment, namelijk in de kraamtijd, niet verstandig.
De lente is net begonnen en dassen krijgen hun jongen in februari of maart. "Ik begrijp heel goed dat als het een probleem wordt voor de infrastructuur, dat je dan moet ingrijpen. Maar juist omdat die burchten er vaak al langer zitten, kun je beter in de herfst maatregelen treffen." Een half jaar geleden dus.
Dassen niet verjagen in de kraamtijd

Eerder of later

"Een das is een sociaal dier, dat met de hele familie in zo'n burcht woont. Het is een groot gangenstelsel dat ze aanleggen in bulten van het landschap. Er zijn zelfs burchten gevonden van duizenden jaren oud." Dat dassen graag burchten bouwen in taluds, is volgens hem algemeen bekend. "Een das is een honkvast dier, die zitten er al veel langer en daar had al eerder rekening mee gehouden kunnen worden."
Bij een viaduct in Rouveen zat ook een dassenburcht in het talud van een viaduct over de A28. Hier heeft de gemeente Staphorst contact gezocht met de kenners van dassen en daar is dankzij de samenwerking al tijdig een goede oplossing gekomen.

Gaas diep in de grond

"Wij hebben geadviseerd om stevig martergaas te plaatsen in een diepe geul langs de weg, van zo'n vier meter diep, zodat wanneer de das gaat graven, hij tegen het gaas aankomt en stopt." Spijker is duidelijk trots op hoe mooi de plek is geworden voor het beschermde dier. "Zie je de wissel waar ze overheen lopen? Ze maken ook mooi gebruik van de aangelegde tunnel onder het viaduct door."

Nieuwe burcht

"Daarnaast hebben we een nieuwe berg zand met een paar betonnen pijpen erin, zodat de das daar een hele nieuwe burcht kan bouwen." Het is inmiddels een paar jaar geleden dat het is uitgevoerd en het werkt. "Kijk maar hoeveel gaten er in de nieuwe burcht bij zijn gekomen. Dat betekent dat de familie de oude burcht heeft verlaten en het nieuwe onderkomen heeft geaccepteerd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.