Overig

De opening van het Hanzejaar 2023 zie je bij RTV Oost

Zeilboten bij Kampen
Zeilboten bij Kampen © Foto Tennekes
Het Hanzejaar 2023 wordt op 1 april door de negen Overijsselse en Gelderse Hanzesteden feestelijk afgetrapt! RTV Oost en Omroep Gelderland zijn erbij en maken een speciaal programma hiervan dat je op zondag 2 april op TV Oost kunt zien.
Al meer dan 800 jaar zijn de Hanzesteden verbonden door water en historie. Het Hanzejaar wordt dit jaar afgetrapt in Kampen met het koggejagen, waarbij met een touw een schip langs de kade wordt getrokken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeeld van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan tijdens de opening van het Hanzejaar dit proberen.
Naast dit ludieke koggejagen presenteren alle Hanzesteden - Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle - een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s.
De opening van het Hanzejaar 2023 zie je zondag 2 april om 11.00 uur op TV Oost. De uitzending wordt herhaald om 13.00, 14.00, 16.00, 19.00 en 23.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.