Nieuws

MarketingOost verbetert fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel

Wandelnetwerk IJsseldelta
Wandelnetwerk IJsseldelta © RTV Oost
MarketingOost gaat in opdracht van de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle en provincie Overijssel het fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel verfijnen. Het gaat om een verbetering van achthonderd kilometer aan fietswegen en duizend kilometer wandelpaden. De bedoeling is onder meer dat de Overijsselse fiets- en wandelpaden beter gaan aansluiten op bestaande routes voor fietsers en wandelaars in Drenthe en Friesland.
De werkzaamheden zullen een jaar duren, starten dit najaar en worden september volgend jaar afgerond.
Routebureau MarketingOost onderhoudt de fiets- en wandelnetwerken in Overijssel voor de gemeenten en de provincie. De routes zijn ruim tien jaar geleden uitgezet. “Sinds die tijd zijn ook op andere locaties nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Die gaan we in de bestaande netwerken verwerken. Ook vervangen we alle huidige tienduizenden borden en wegwijzers”, zegt Jakob Ponstein van MarketingOost.
Er is inmiddels een ontwerp gemaakt voor een verbeterd fiets- en wandelnetwerk. De opzet van de netwerken blijft in grote lijnen hetzelfde, maar MarketingOost voert een aantal verbeteringen door voor wandelaars en fietsers. Aan de wandelroutes met een bepaalde kleur worden bijvoorbeeld ook nummers toegevoegd. Die verwijzen naar routes die doorlopen naar Drenthe en Friesland. Door de nummers wordt het maken van een ommetje makkelijker. Nieuw is dat stads- en dorpskernen een centraal knooppunt worden. Van daaruit worden fietsers via mooie plekken in het landschap naar de volgende kern geleid.

Drie talen

De startpanelen van het wandelnetwerk en de fietsknooppunten worden straks ook voorzien van informatie in het Engels en Duits. Daarmee maakt Routebureau MarketingOost de netwerken toegankelijker voor buitenlandse toeristen. De bewegwijzering komt vooral op bestaand straatmeubilair te staan, zodat het aantal nieuwe palen en bordjes in het landschap zo gering mogelijk blijft. Uit ervaringen in Overijsselse gebieden blijkt dat de informatiebordjes daardoor minder snel beschadigd raken.

Inloopbijeenkomsten

Routebureau MarketingOost maakt bij de vernieuwing van de netwerken gebruik van lokale kennis. Daarom staan er volgende maand vijf inloopbijeenkomsten in verschillende gemeenten gepland. Inwoners kunnen tijdens deze inloopbijeenkomsten hun reactie op het ontwerp geven. De reacties kunnen dan mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp van de routes.
De data van inloopbijenkomsten zijn:
- 11 april Staphorst van 13:00 tot 20:30 uur in het gemeentehuis, Binnenweg 26 in Staphorst
- 13 april Steenwijkerland 13:00 tot 20:30 uur in het gemeentehuis, Vendelweg 1 in Steenwijk
- 17 april Kampen: van 13:00 tot 17:00 uur in Ons Erf, Heultjesweg 14 op Kampereiland en van 18:00 tot 20:30 uur in De Hoeksteen, Goudplevier 103 in IJsselmuiden.
- 18 april Zwartewaterland van 13:00 tot 20:30 uur, Hotel Zwartewater, De Vlakte 20 in Zwartsluis
- 20 april Zwolle van 13:00 tot 20:30 in Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20 in Zwolle

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.