Nieuws

Teleurstelling overheerst bij ouders na raadsdebat over scholen in Borne West: "Dinsdag staan we er weer"

Leerlingen in Borne protesteren voorafgaand aan de vergadering van de raad, vanavond.
Leerlingen in Borne protesteren voorafgaand aan de vergadering van de raad, vanavond. © Frank ten Dam
Teleurstelling overheerst bij ouders die donderdagavond het politiek beraad van de gemeente Borne hebben gevolgd over het besluit om te stoppen met 't Wooldrik. Ze willen graag perspectief, weten waar ze aan toe zijn. Waar komt de nieuwe school en wanneer? "Ouders en docenten hebben na vanavond meer vragen dan antwoorden", aldus Frank ten Dam, voorzitter van de MR van basisschool 't Oldhof.
Leerlingen basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart protesteren voor het gemeentehuis van Borne.
Tientallen kinderen en ouders stonden er vanavond. Voor het gemeentehuis van Borne. Om te protesteren, aandacht te vragen voor de noodzaak van een goed schoolgebouw in Borne West. Ze werden toegesproken door de burgemeester voor ze massaal naar binnen gingen.
Wat ging vooraf?

Vorige week woensdag maakte het college bij monde van wethouder David Vermorken bekend dat het prestigieuze project 't Wooldrik in Borne, waarin onder meer sport, onderwijs en gezondheid zou worden ondergebracht, niet door kan gaan. Te duur en te risicovol voor de gemeentelijke begroting, luidde het oordeel. Sindsdien weten onderwijs en sport niet meer waar ze aan toe zijn. Het college wil een drietal scenario's onderzoeken die als alternatief voor 't Wooldrik kunnen worden ontwikkeld.

Want wat vaststaat is dat Borne West een goed schoolgebouw en goede indoor sportvoorzieningen moet hebben. Hoe dat dan moet, daar vergaderde de raad vanavond over.

Spandoeken

"Op één van de spandoeken die door leerlingen was meegenomen, stond: "Ook over het spoor wonen belangrijke kinderen hoor." Het vat het sentiment in Borne West wel ongeveer samen. In de nieuwbouwwijk Bornsche Maten wordt flink gebouwd aan scholen, is het beeld. Terwijl iets verderop in Borne, het in twaalf jaar nog niet lukt een bouwplan te ontwikkelen dat haalbaar is.
Spandoek protest Bornse Scholen
Spandoek protest Bornse Scholen © Kinderen zijn boos dat het niet lukt om 'over het spoor' in Borne een school te bouwen.
Het geduld van ouders, leerlingen en leerkrachten is op. Er moet op korte termijn een nieuw schoolgebouw komen dat de gebouwen van 't Oldhof en Jan Ligthart kan vervangen. Die staan er al decennia en zijn helemaal op. De teleurstelling over het afschieten van het project 't Wooldrik door het college, is groot. Niet alleen de publieke tribune zat vol, ook in een aparte ruimte was het flink druk. Daar kon de vergadering op een televisie worden gevolgd.
Publiek volgt de vergadering vanuit een aparte ruimte omdat het te druk is op de publieke tribune
Publiek volgt de vergadering vanuit een aparte ruimte omdat het te druk is op de publieke tribune © Frank ten Dam
Perspectief, dat is het woord dat de afgelopen dagen vaker gehoord werd als het ging over de toekomst van sportvoorzieningen en scholen in Borne West. Ook in de raadszaal viel het woord vanavond enkele keren. Betrokkenen willen duidelijkheid. Het enige wat duidelijk werd, is dat voorlopig nog veel onduidelijk blijft.
Als het aan Ralf Dwars ligt, bestuurder van scholenkoepel Brigantijn, begint hij nog liever vandaag dan morgen aan de ontwikkeling van een schoolgebouw. Dat moet gebeuren op het terrein waar nu de Jan Ligthart basisschool staat. Volgens Dwars blijft hij altijd binnen het budget. "Waarom?", antwoordde hij op de vraag hoe hij dat zo zeker weet. "Omdat we dat nu al doen", gaf hij aan, wijzend op de school die hij nu aan het bouwen is in de Bornse nieuwbouwwijk Bornsche Maten. "Wij blijven altijd binnen de kosten." De school die Brigantijn wil bouwen is volgens Dwars bovendien een stuk goedkoper.

Voorbereidingskrediet

Dwars vroeg de raad akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet van 4,5 ton zodat hij aan de slag kan. Dat voorstel kon niet rekenen op instemming van onderwijswethouder Martin Velten die de raad ontraadde om in te stemmen met dit verzoek. "Dan moet er eerst een programma liggen op basis waarvan een beslissing genomen kan worden."
Bovendien heeft de gemeente ook nog een andere bestemming in gedachten voor het Ridderspoor, de locatie waar Brigantijn wil bouwen. De wethouder onderzoekt nog of het mogelijk is om daar flexwoningen te bouwen. Eind mei moet duidelijk worden of dat de voorkeur heeft van de gemeenteraad. "Dan zijn we ook heel ver met kijken wat we wel of niet met het onderwijs willen doen", aldus Velten.

Geduld

Voorlopig zal Dwars dus geduld moeten bewaren. Dat geldt ook voor de MR-en van beide scholen die gisteren met een brief aan de raad duidelijk maakten achter het plan van bestuurder Ralf Dwars te staan. "Wethouder Velten heeft de focus op flexwoningen", vermoedt MR-voorzitter Frank ten Dam. "Ik mis daadkracht bij de gemeenteraad. Maak keuzes, beslis", geeft Ten Dam aan. "Ik mis weer de positie van de kinderen en de docenten die kwalitatief goed onderwijs verdienen op een school die van deze tijd is. Ouders en docenten hebben na vanavond meer vragen dan antwoorden."
De toekomst van de indoor sportverenigingen in Borne West sneeuwde vanavond enigszins onder omdat het veel ging over de vraag hoe een snelle oplossing gevonden kan worden voor de scholen. Voor de sportverenigingen geldt echter net als de scholen, dat geduld gevraagd wordt. Het college wil tijd hebben om een goede afweging te kunnen maken.

Op herhaling

Volgende week vergadert de raad opnieuw over het onderwerp. Dan moet besloten worden of het college tot juni de tijd krijgt om te onderzoeken wat het beste alternatief is voor het geschrapte project 't Wooldrik. "Wij gaan heel veel in een hele korte tijd doen", aldus wethouder Vermorken, verantwoordelijk voor project 't Wooldrik. "Dat gaan we in goed overleg doen met de school, en met stakeholders. Maar u moet ons ook de tijd geven om dat op een zo zorgvuldig mogelijke manier te doen. U heeft de garantie: in juni heeft u het."
Frank ten Dam gaf aan het einde van de vergadering ook een garantie: "Dinsdag staan we er weer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.