Nieuws
Staatssecretaris over Haaksbergs 'nee' tegen zoutboringen: "Daar wil ik niet overheen gaan"

De Mijnbouwwet is aan vernieuwing toe. Zoeken naar nieuwe aardgasvelden in de Nederlandse bodem is straks niet meer mogelijk. Mijnbouwbedrijven moeten meer in gesprek gaan met omwonenden en er moet meer aandacht komen voor de veiligheid. Maar geldt dat ook voor zoutwinning? "Terecht kwam Twente in actie."
Een commissie van de Tweede Kamer debatteerde vandaag over aanpassing van de verouderde Mijnbouwwet. Zo moet er een einde komen aan het zoeken naar nieuwe gasvelden in de Nederlandse bodem en meer aandacht zijn voor de risico’s van mijnbouw, waaronder ook de zoutwinning in bijvoorbeeld Twente valt.
Het zijn onderdelen uit een zogeheten contourennota waarin staat hoe het kabinet in de toekomst met mijnbouw om wil gaan. Daarin moet maatwerking niet langer leidend zijn, schreef verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief eerder dit jaar aan de Tweede Kamer. In de aangepaste Mijnbouwwet moet volgens hem ook rekening worden gehouden met de belangen van omwonenden.
Schades
"Maar met zout lijkt u in deze nota nog steeds de economische kant te kiezen", hield SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief voor. In een brief aan de Tweede Kamer bestempelde Vijlbrief de zoutwinning eerder dit jaar als een belangrijke economische activiteit in Nederland.
Als het op zoutwinning aankomt, rept de staatssecretaris echter met geen woord over de lasten voor omwonenden, aldus SP’er Beckerman, wijzend op de risico’s van schade aan woningen, aardbevingen en bodemverzakking. "Hoe zit het hier met de mogelijkheid voor omwonenden om nee te zeggen?", vroeg zij de staatssecretaris.
'Terecht in actie'
Volgens haar moeten gevolgen van zoutwinning, zoals bodemdaling, beter worden gemeten. "Terecht kwam Twente in actie", aldus de SP’er, wijzend op de recente protesten in het Haaksbergse kerkdorp Sint Isidorushoeve waar chemiebedrijf Nobian naar zout wil boren. Dorpsbewoners keren zich tegen die plannen uit angst voor Groningse toestanden.
"Dat proces in Sint Isidorushoeve heeft tot een nee geleid in de gemeenteraad", aldus Vijlbrief. "Ik heb besloten dat te volgen omdat ik daar niet overheen wil gaan." Want, zo haalde Vijlbrief vanmorgen aan in het commissiedebat van de Tweede Kamer aan: "Hoe hou ik draagvlak als iedereen Groningen in het hoofd heeft?"
Aansluiten bij de tijd
Tegelijkertijd vormt de aardbevingsschade in Groningen als gevolg van gaswinning reden voor Vijlbrief om de Mijnbouwwet aan te passen. "Zodat ik meer aansluit bij de tijd waarin we leven en niet bij een wet uit een tijd waarin we heel anders tegen dingen aankeken. Volgens mij is dat gelukt."