Nieuws

Toch nog wijziging in de verkiezingsuitslag van Provinciale Staten in Overijssel: JA21 krijgt een zetel meer

Fred Kerkhof, lijsttrekker van JA21
Fred Kerkhof, lijsttrekker van JA21 © RTV Oost
Toch nog een wijziging in de zetelverdeling binnen de Provinciale Staten van Overijssel. JA21 krijgt er een zetel bij en Partij voor de Dieren moet een zetel inleveren. Dat bleek vandaag bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag door de kiesraad. Het verschil tussen beide partijen is minimaal: slechts 36 stemmen.
Lijsttrekker Fred Kerkhof van JA21 is gelukkig met die uitslag. "Dat is wel lekker, ja." "Woensdagavond dachten we al: we hadden twee zetels kunnen halen", kijkt hij terug. Het lag heel dicht bij elkaar tussen zijn partij en Partij voor de Dieren. Kerkhof heeft vervolgens het hele proces nauwlettend in de gaten gehouden en uiteindelijk werd waar hij op hoopte vandaag dan toch nog bevestigd. "Het proces verbaal is getekend. Formeel ligt het vast."

Treurende lijsttrekker

Waar één lijsttrekker blij is met een zetel winst, is er natuurlijk ook een lijsttrekker die nu treurt. Luuk Folkerts gaat met zijn Partiij voor de Dieren terug van twee naar één zetel. "Ik vrees dat we die twee zetels nooit gehad hebben", verzucht hij. "Ik had wel door dat het heel close was. We hadden hetzelfde percentage. Het verschil was heel klein."
Voor Folkerts, die zes jaar in zijn eentje de kar trok voor de PvdD in Provinciale Staten, is het best een bittere pil. Hij had zich er op verheugd nu met twee Statenleden de vergaderingen te kunnen doen. Dat zit er dus niet meer in. "Toch weer alleen", concludeert hij teleurgesteld. Dit voelt niet goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.