Nieuws

Twentse première voor film met speciale acteurs: "Acteren vind ik makkelijk"

Beeld uit de film 'Het zit in mijn hart'
Beeld uit de film 'Het zit in mijn hart' © Het zit in mijn hart
Vanaf vandaag kan iedereen hem zien in de bioscoop: de documentairefilm 'Het zit in mijn hart'. De acteurs van theatergezelschap KamaK uit Hengelo spelen de hoofdrol. Stuk voor stuk getalenteerde professionals met een verstandelijke beperking die je niet moet onderschatten. "Vergis je niet. Er wordt heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen."
'Het zit in mijn hart' is een film waarbij fictie en realiteit in elkaar overlopen. De acteurs worden gevolgd terwijl ze 'Furia' opvoeren. Een stuk over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden. "Ik ken KamaK al meer dan vijftien en het is een heel bijzondere groep. Ik wilde al heel lang iets met hen doen en het was ook hun grote droom om in een film te spelen. Dan gaat de molen draaien", aldus regisseur Saskia Boddeke.
Wij waren bij de Twentse première:
Twentse première voor film met speciale acteurs: "Acteren vind ik makkelijk"
Vorig jaar ging de film al landelijk in première en werd zelfs genomineerd voor een prijs op documentairefestival IDFA. Vandaag was het tijd voor de Twentse variant in Filmhuis Hengelo. Een thuiswedstrijdje voor de acteurs die zich helemaal opgedoft hadden voor de rode loper. Volgens actrice Ayle was het "fantastisch" om in deze film te spelen. Ook collega Evelien is trots. "We willen laten zien hoe wij zijn."

Professionals

Directrice Saskia Licht is in haar nopjes met deze speciale première in 'haar' filmhuis. "Het is heel bijzonder om te zien dat mensen met een verstandelijke beperking op een fantastische manier kunnen acteren en daar zelfs dingen aan kunnen toevoegen die voor gewone acteurs niet gelden." Maar, benadrukt ze, dit zijn dan ook professionals die precies weten wat ze doen. "Niet iedereen kan dit zomaar. Je moet het wel in je hebben."
En hoewel deze acteurs een bühne wel gewend zijn, is zo'n groot bioscoopscherm nog altijd even wennen. "Afgelopen week zijn we in Utrecht geweest. Toen zag ik mezelf op beeld en moest ik weer huilen. Dan denk ik: dat ben ik", blikt Ayle terug. Maar op de vraag of ze dan ook trots is als ze naar haarzelf kijkt, volgt een vastberaden antwoord. "Ja, zeker. Ik ben zeker trots."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.