Nieuws

Allerlaatste Motormarkt in Hardenberg: "Afscheid nemen doet pijn"

Laatste editie Motormarkt
Laatste editie Motormarkt © Maureen Lenters / RTV Oost
De weergoden zijn wispelturig deze vrijdagmiddag in Hardenberg, waar de Motormarkt wordt opgebouwd. Toch gaat het werk ondanks de regen onverschrokken door. De markt is een begrip in Hardenberg en omgeving, waar morgen de allerlaatste editie van het motorevent in Manege Hoogenweg is.
Allerlaatste Motormarkt in Hardenberg: "Afscheid nemen doet pijn"
Het is de grootste eendaagse motormarkt in Nederland. Met een internationaal tintje. Mensen uit heel Europa bezoeken namelijk de markt.
Het moet een gek gevoel zijn. Voor de allerlaatste keer is de organisatie van De Gasschoeve bezig met het opbouwen van de Motormarkt. Het motorevent wordt al 45 jaar gehouden in Hardenberg. "We worden een paar jaar ouder. Er zitten echt wel oude leden bij, die beginnen te kraken", zegt Erik van Olst van de organisatie.

Terugloop van leden

Dat het nu stopt, komt onder andere door de terugloop van leden, waardoor het steeds moeilijker is geworden om de markt te organiseren. Volgens de organisatie speelt ook veranderende regelgeving op het gebied van milieu- en calamiteitenmanagement een rol.
Van Olst ziet het voorbereiden van de Motormarkt als een korte vakantie. "Ik ben compleet van de wereld. Het is heel gemoedelijk." Een van de handelaren geeft Van Olst tijdens het interview een knuffel: "Vriend, afscheid nemen doet pijn." De organisator gaat het evenement dan ook heel erg missen, maar is blij dat ze nog een keer samen kunnen komen.

45 jaar geleden begonnen

Het begon allemaal in 1978, op sportpark De Boshoek, nabij de N34 in Hardenberg. Ruim 750 mensen bezochten de allereerste edities. Later werden er twee markten per jaar gehouden. Op de laatste zaterdag van maart en de eerste zaterdag in oktober. Dit is altijd zo gebleven. Tot corona.
De Motormarkt is morgen te bezoeken in de Manege Hoogeweg, nabij Hardenberg. In de toekomst gaat er waarschijnlijk nieuw motorevenement plaatsvinden in de Diamanthal in Balkbrug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.