Nieuws

Oorlogsfilm Grenzeloos Verraad in première én te zien in het buitenland: "Hoe vet is dit!"

Premiere Grenzeloos Verraad in Emmen
Premiere Grenzeloos Verraad in Emmen © Janet Oortwijn / RTV Drenthe
Ruim drie jaar na de start van de opnames, is gisteravond de Nederlandse oorlogsfilm Grenzeloos Verraad in première gegaan. De film is onder meer in Overijssel opgenomen en een deel van de cast komt ook uit onze provincie. Grenzeloos Verraad is niet alleen in Nederland te zien, maar ook ver daarbuiten, vertelt hoofdrolspeler en scenarist Peter Nillissen vlak voor de première in Emmen. "In België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, in Aziatische landen, maar gaat ook naar Amerika. Hoe vet is dit? Het is bijna een huwelijk, zo mooi."
Grenzeloos Verraad is een bijzonder oorlogsverhaal dat zich afspeelt in 1945 vlak voor de luchtlandings-operatie Amherst. De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, binnen de Duitse Wehrmacht 'De Vliegende Hollander' genoemd, heeft steeds meer moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.
Hij wordt na het verlies van zijn vrouw en dochter overgeplaatst naar Nederland en neemt het drastische besluit om onderduikers in de grensstreek te helpen. Hoogverraad van zijn eigen manschappen. De Nederlandse SS krijgt argwaan en wanneer het verzet oprukt, zet Mengelberg zijn leven op het spel.

Opnames in Overijssel

Tijdens de opnamen zijn diverse locaties in Overijssel gebruikt zoals twee authentieke boerderijen in Markelo en Hardenberg. De crew heeft opnamen gemaakt aan boord van de historische Vechtezomp op de Vecht bij Gramsbergen en langs het spoor bij het historische station in Haaksbergen. Ook in het Drentse Eext zijn opnamen gemaakt bij een onderduikershol.

Dutch Filmworks

Het doel was oorspronkelijk om de film in 2020 in première te laten gaan, maar door de coronapandemie viel dat in het water. "Maar uiteindelijk bleek het alleen maar een zegen", vertelde producent Camies eerder bij Radio Drenthe. "Door de extra tijd konden we de film helemaal perfectioneren. En daarbij werd misschien wel belangrijkste wending toegevoegd. Dutch FilmWorks kwam in beeld." Het bedrijf beheert talloze films en zorgt dat ze in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.
Met hulp van het bedrijf werd de film zo bewerkt en gesneden dat Grenzeloos Verraad klaar was voor het grote scherm. Daarnaast is het de bedoeling dat de film op termijn via Netflix te zien is.
Nu Grenzeloos Verraad in première is gegaan, is er vooral veel trots bij de makers. "We hebben er zo'n zin in, eindelijk gaat het gebeuren. Dat-ie zo groots uit zou komen, is boven verwachting. Iedereen kan 'm nu zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.