Nieuws
Overijsselse waterschappen verhogen belastingen en dit is waarom

De Overijsselse waterschappen verhogen dit jaar de belastingen. En dat terwijl de verkiezingen nog maar nét achter de rug zijn. In de verkiezingsprogramma's was het wel of niet verhogen van de belasting een speerpunt van veel partijen. Hoe kan het dat er nu al een besluit is genomen over de heffingen? En waar gaat dit geld allemaal naartoe?
Het was zelfs een onderwerp in de kieswijzer voor de waterschapsverkiezingen: de belastingen. Toch zijn de nieuwe tarieven bekend, terwijl de definitieve zetelverdelingen pas donderdag bekend zijn geworden. Er is een verklaring voor de nieuw vastgestelde belastingen, maar daarover later meer.
Verschillen per gebied
Allereerst antwoord op de vraag die ons allemaal direct in de portemonnee raakt: hoe groot is die stijging? De belastingen verschillen per waterschap en dus is de plek waar je woont van invloed op de hoogte van je aanslag.
In Overijssel hebben we grofweg twee waterschappen: Vechtstromen (voornamelijk Twente en een deel van het Vechtdal) en WDODelta (Salland, regio Zwolle en de Kop van Overijssel). Gezinnen in het gebied WDODelta betalen dit jaar gemiddeld 18 euro meer ten opzichte van een jaar eerder en alleenstaanden zo'n 12 euro. In het gebied van Vechtstromen is die stijging gemiddeld 6,4 procent.
Investeren
Een deel van het geld gaat naar renovaties en nieuw te bouwen gemalen en stuwen. Omdat de prijzen van grondstoffen en mankracht, vanwege schaarste, zo ontzettend zijn gestegen, voelen ook de waterschappen dit in de portemonnee. Dat wordt dan weer (deels) doorberekend aan de inwoners, die meer moeten gaan bijdragen.
Maar er liggen ook grote opgaven voor de waterschappen: de zorg voor de kwaliteit van het water, het inspelen op de veranderende klimaatomstandigheden, het opvangen van de gevolgen van de energiecrisis en investeren in duurzaamheid. En daar zetten de waterschappen dit jaar stappen in.
2024
Nu het antwoord op de vraag hoe het kan dat de vaststelling van het belastingtarief ogenschijnlijk zo dicht op de verkiezingen zit. Daar zit overigens meer tijd tussen dan je aanvankelijk zou zeggen. Want elk jaar neemt het algemeen bestuur van een waterschap in november een besluit voor het volgende jaar. Dat zijn tariefvoorstellen en begin maart worden de definitieve aanslagen verstuurd. In dit geval kort voor de verkiezingen, maar die tarieven zijn al een aantal maanden vóór de verkiezingen bepaald.
In de waterschappen Vechtstromen én WDODelta heeft nieuwkomer BoerBurgerBeweging negen zetels in de wacht gesleept en is daarmee in één klap in beide gebieden de grootste. Het eventuele effect van de nieuwe zetelverdeling op de belastingen kan in dit najaar pas echt duidelijk worden. Weliswaar kunnen de nieuwe bestuurders vanaf hun benoeming al direct hun stempel op het beleid drukken, maar het zal niet direct invloed hebben op de belastingen. Dat kan pas in november, als er nieuwe tarieven worden vastgesteld.