Nieuws

Zeven extra wildoversteekplaatsen in Overijssel

Aangereden ree in de grill van de auto
Aangereden ree in de grill van de auto © Landschap Overijssel
Er komen meer oversteekplaatsen voor wild dan op voorhand gedacht. Eerst had de provincie ingeschat tien oversteekplaatsen te realiseren, maar na een inventarisatie worden er nu zeventien plekken waar te veel wild wordt doodgereden aangepakt.
Deze wildoversteekplaatsen zijn buizen die onder wegen doorgaan. Daarnaast plaatst de provincie hekken langs wegen die uitkomen bij ecoducten of de nieuwe oversteekplaatsen.
Langs de provinciale wegen worden voornamelijk reeën doodgereden. Op de N341, de N375 en de N350 zijn er bijna honderd het slachtoffer geworden. Volgens de faunabeheereenheid zijn er in heel Overijssel het afgelopen jaar 1144 reeën gedood in het verkeer. Maar ook otters en dassen zijn vaak de pineut.

Natura 2000

Volgens de brief van de gedeputeerde staten zijn er op dit moment zeventien urgente faunaknelpunten, die om een oplossing vragen. Bij de knelpunten waar reeën het slachtoffer zijn, geldt voor de provincie de voorwaarde dat het grenst aan een Natura 2000-gebied of aan het Natuurnetwerk Nederland.
"We zijn inmiddels gestart met de contractvoorbereiding om de knelpunten aan te pakken," zo schrijft de provincie. "We hebben een raming gemaakt en daaruit blijkt dat we met het budget van 3,5 miljoen euro er veel meer knelpunten opgelost kunnen worden dan de tien die aangegeven zijn in het investeringsvoorstel."

Zeventien

"Zo ver het budget het toelaat, lossen we zoveel mogelijk van de zeventien knelpunten op. Hoeveel dit er uiteindelijk worden, is afhankelijk van de verdere uitwerking in het ontwerp en afstemming met de omgeving," zo staat in de brief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.