Nieuws

Leerlingen enthousiast na bezoek minister: "We weten nu wat hij in dagelijks leven doet"

Onderwijsminister Dennis Wiersma bracht maandag een bezoek aan het CT Stork College in Hengelo
Onderwijsminister Dennis Wiersma bracht maandag een bezoek aan het CT Stork College in Hengelo © RTV Oost
Onderwijsminister Dennis Wiersma bracht maandagmorgen opnieuw een bezoek aan een school in Overijssel. Ditmaal was het CT Stork College in Hengelo aan de beurt. De ochtend stond volledig in het teken van het techniekonderwijs op het vmbo en de samenwerking tussen scholen en regionale bedrijven.
Begin maart bezocht de minister nog de scholen Het Erasmus in Almelo en Arkelstein in Deventer. "De minister was nu op zoek naar pilotscholen die wat kunnen vertellen over de invoering van het Praktijkgerichte Programma (PGP). Daar zijn wij een pilotschool voor", vertelt Benno Hams, teamleider Techniek & Theoretisch Gemengde Leerweg. "De PGP's zijn in het leven geroepen om leerlingen alvast kennis te laten maken met de praktijk om ze zo voor te bereiden op het MBO."
Leerlingen enthousiast na bezoek minister: "We weten nu wat hij in dagelijks leven doet"

Programmeerbare chip

De minister gaf tijdens zijn bezoek onder andere het startschot voor de lancering van de Micro:bit, een kleine programmeerbare chip. "We willen meer digitaliseren. Tegenwoordig zitten overal chips in. Wat wij willen bereiken is dat alle leerlingen in het Voortgezet Onderwijs zo'n programmeerbare chip krijgen. Het moet zo zijn dat het normaal wordt om met zo'n chip te spelen. Zoals je ook speelt met een potlood, pen of kwast," legt Benno Hams uit.
"Ik vind het een heel mooi initiatief", laat de minister weten. "Je leert al van jongs af aan hoe je moet programmeren en wat je daar vervolgens allemaal mee kan. Dat is in het klein wat je later bij heel veel bedrijven in het echt doet." Of alle scholieren straks een Micro:bit krijgen weet de minister nog niet. "Wie weet. Ik hoop in ieder geval dat heel veel leerlingen in bedrijven al in aanraking komen met techniek."

Leerplein

Na het bezoek aan de school vertrok de onderwijsminister samen met enkele leerlingen naar het metaalbewerkingsbedrijf NTS Norma in Hengelo. Daar kreeg hij onder andere een rondleiding door de fabriek en nam hij een kijkje op het leerplein waar het bedrijf eigen medewerkers opleidt.
"Het is geweldig om te zien hoe er zo aan techniek en vakmanschap gewerkt wordt, ook al op de middelbare school. Het is ongelooflijk belangrijk, maar werkt alleen als bedrijven samenwerken met scholen. Dat doen ze hier heel mooi", vertelt Dennis Wiersma. "Leerlingen worden hier rondgeleid, opgeleid en kunnen uiteindelijk in de fabriek aan het werk. Alles komt bij elkaar. Techniek is gewoon ontzettend belangrijk."
Wout (l) en Ties weten al precies wat ze later willen gaan doen
Wout (l) en Ties weten al precies wat ze later willen gaan doen © RTV Oost

Elke dag debatteren

Ook vmbo-leerlingen Wout (14) en Ties (15) liepen mee tijdens de rondleiding. Ze weten allebei al wat ze later willen gaan doen. "Ik wil hierna na het SOMA college (landelijke mbo-opleider voor de infra, red.) in Harderwijk", aldus Wout. "En ik wil landbouwmechanisatie doen", vult Ties aan.
Wout en Ties vonden het interessant om een kijkje te nemen bij zo een groot bedrijf. "En wat de minister in het dagelijks leven allemaal doet zijn we ook te weten gekomen", lacht Wout. "Hij gaat elke dag debatteren in de Tweede Kamer. Alle problemen die in het onderwijs ontstaan komen bij zijn kantoor terecht." Waarom de minister precies op bezoek was weten de twee jongens zo niet. "Het was in ieder geval wel erg leuk!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.