Nieuws

Zo maken deze Denekampers het leven van Oekraïners een stukje beter

Vrijwilligers van de Stichting Oost-Europa Dinkelland voor de ingeladen vrachtwagen met hulpgoederen
Vrijwilligers van de Stichting Oost-Europa Dinkelland voor de ingeladen vrachtwagen met hulpgoederen © Niels Wesselink
“Mensen die niks hebben, kunnen alles gebruiken”, zegt Meinte Hoekstra, bestuurder van de Stichting Oost-Europa Dinkelland. Sinds het uitbreken van de oorlog zamelen Denekampers spullen in voor Oekraïners die geraakt zijn door de oorlog. Voor de negende keer rijdt er een vrachtwagen naar Kyiv.
“Het zijn vooral eerste levensmiddelen die mensen kunnen gebruiken, maar ook bedden en matrassen”, zegt Jan Molenaar die voorzitter van de stichting is. Daarnaast gaan er ook niet alledaagse spullen mee, zoals een bad dat speciaal is gemaakt voor mensen met brandwonden.
Zo maken deze Denekampers het leven van Oekraïners een stukje beter
Vanuit heel Nederland komen mensen spullen brengen naar de loods in Denekamp. “Er kwam ook een organisatie vanuit Amsterdam. Zij brachten speelgoed en boeken voor kinderen.” Deze spullen worden uitgedeeld in omliggende dorpen van Kyiv.
We krijgen foto's toegestuurd van kinderen op een matras in hun kapot geschoten huis
Meinte Hoekstra, bestuurder Stichting Oost-Europa Dinkelland
“De matrassen zijn allemaal al vergeven. Dat is het eerste wat mensen verliezen als hun huis geraakt is door een raket. Zij slapen dan bij vrienden maar hebben vaak geen bed”, zegt Molenaar. De matrassen en bedden worden ingeladen door een tiental fanatieke vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting.
“We krijgen foto’s en video’s toegestuurd van mensen die onze spullen hebben ontvangen. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s van kinderen die op een gedoneerde matras zitten in een kapot geschoten huis”, zegt Hoekstra geëmotioneerd.
Glimlach
Doordat de vrijwilligers goede connecties hebben in Oekraïne, kunnen zij de benodigde spullen goed afstemmen en weten zij bij wie deze terechtkomen. Molenaar: “De mensen hebben nog steeds spullen nodig, dus kijk thuis of je spullen kunt missen, dan zorgen wij dat deze goed terechtkomen.”
De vrachtwagenchauffeur die de spullen wegbrengt naar Oekraïne komt zelf uit de zwaar geraakte stad Cherson. Met een glimlach op zijn gezicht en Oekraïense muziek vertrekt hij vanuit Denekamp naar Oekraïne waar hij maandag hoopt aan te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.