Betaald voetbal

Vroeg ingevallen Weghorst kan harde nederlaag Oranje in Frankrijk niet voorkomen

Weghorst kon niets meer doen na de 3-0
Weghorst kon niets meer doen na de 3-0 © ANP
Oranje is de kwalificatie voor het EK van volgend jaar vanavond begonnen met een harde nederlaag bij verliezend WK-finalist Frankrijk. Na een dramastart werd het uiteindelijk 4-0 in Saint-Denis.
Mats Wieffer en Wout Weghorst uit Borne begonnen allebei op de bank naast de teruggekeerde bondscoach Koeman, die voorafgaand aan het duel aangaf dat Wieffer in de basis zou staan, maar omdat hij niet helemaal okselfris was, viel de keuze op Kenneth Taylor.

Dramastart

Het werd een dramarentree voor Koeman. Al na anderhalve minuut maakte Antoine Griezmann de 1-0 en zeven minuten later was het alweer raak. Doelman Jasper Cillessen kreeg de bal niet vast en Dayot Upamecano liep de tweede erin. Nog in het eerste kwart van het duel was het al beslist door de 3-0 van Kylian Mbappé.

Weghorst

Koeman had genoeg gezien en bracht Weghorst al na een half uur in het veld. Zijn interlandteller kwam daarmee op 20. In de eerste helft bleef het, tot opluchting van Oranje, bij die 3-0.
Na rust ging Nederland wel op zoek naar de aansluiting, maar dat leverde niet echt grote kansen op. Frankrijk vond het wel goed en kwam er sporadisch uit. Na een uur bracht Koeman Daley Blind, Davy Klaassen en Donyell Malen. Het leverde weer wat actie op het middenveld op, maar opnieuw geen uitgespeelde kansen.

Twee late treffers

In de slotfase zorgde Mpabbé met zijn twee nog voor de vierde voor Frankrijk en maakte het drama voor Oranje nog wat erger. Memphis Depay kon het drama nog iets minder groot maken, maar miste ook nog een strafschop.

Revanche

Maandag moet Nederland zich revancheren. Dan komt Gibaltar op bezoek in Rotterdam. De nummers een en twee van de poule plaatsen zich voor het EK van volgend jaar in Duitsland.