Nieuws

Opmerkelijke advertentie: wijk in Haaksbergen wil geen complex voor beschermd wonen

Een opmerkelijke advertentie in weekblad Haaksbergen
Een opmerkelijke advertentie in weekblad Haaksbergen © RTV Oost
Een opmerkelijke advertentie is deze week verschenen in het lokale weekblad Rond Haaksbergen. Bewoners van de wijk Hassinkbrink vechten hier al jaren tegen de komst van een complex voor beschermd wonen. Lange tijd leken zij de politiek op hun hand te hebben, maar die lijkt nu toch in te stemmen met het plan. De wijk roept de politiek op: “NEE = NEE”.
Al drie jaar roepen bewoners van de wijk Hassinkbrink in Haaksbergen dat een braakliggend terrein aan de Brem in hun kinderrijke omgeving niet de juiste locatie is voor een complex voor beschermd wonen. Wijkbewoners dienden handtekeningen in en maakten hun standpunt en angsten kenbaar bij de lokale politiek.
Het complex, naast een kinderopvang, moet een beschermde woonomgeving bieden voor psychisch kwetsbare mensen. De wijk vreest overlast en onveiligheid. Lang leek hun vrees te worden gehoord. De gemeenteraad sprak zich twee keer uit tegen beschermd wonen. De locatie zou te klein zijn en faciliteiten zouden bijvoorbeeld ontbreken. Een woonzorgcomplex in Haaksbergen voor mensen met psychische problemen? Ja, aldus de raad. Maar niet op die locatie.

'Lichte vorm'

Toch lijkt die er nu te komen aan de Brem. Want het college wil hier na drie jaar soebatten een ‘lichte vorm van zorg’ toestaan. “De voornaamste reden is dat Haaksbergen een opgave heeft voor beschermd wonen om inwoners zorg dichtbij huis te bieden”, aldus het college. Die wil de bestemming van het terrein wijzigen naar 'wonen' en zo wordt "een doelgroep met een grote zorgvraag en complexe problematiek uitgesloten".
“En toch is dat de doelgroep die hier kan komen”, zegt Edwin Slot namens de klankbordgroep van omwonenden. En die klankbordgroep, bestaande uit specialisten in de zorg, weet waar het over gaat, meent Slot. “Zij weten dat er geen lichte vorm van beschermd wonen bestaat. Die term heeft het college in het leven geroepen om dit onderwerp lichter te maken.”

'NEE = NEE'

Een petitie, gesprekken met de lokale politiek en inspreken tijdens commissie- en gemeenteraadsvergadering: het heeft voor de omwonenden niets uitgehaald. Aanstaande woensdag vergadert de gemeenteraad over beschermd wonen in de Hassinkbrink. Maar wie de voorbereidende commissievergadering heeft gevolgd, heeft kunnen constateren dat de politieke partijen, ondanks eerdere bezwaren, nu toch groen licht lijken te geven.
Wij zijn voor een inclusieve samenleving, maar wel alles op de juiste plek
Edwin Slot, bewoner Hassinkbrink en lid klankbordgroep
Het sein voor omwonenden om in actie te komen en de verschillende partijen op eerdere uitspraken en standpunten te wijzen. Met een paginagrote advertentie in een lokaal weekblad. “NEE 2022 = NEE 2023” is te lezen, net als: "En ook voor de duidelijkheid: er zijn geen gradaties of lichte vormen van beschermd wonen!"

Te lang te lief

De advertentie is met gemengde gevoelens ontvangen in Haaksbergen. En ook Slot realiseert zich dat het onderwerp gevoelig ligt. “Want het gaat hier om een heel kwetsbare groep mensen die begeleiding nodig heeft. Maar deze locatie is gewoon niet geschikt. Wij zijn voor een inclusieve samenleving, maar wel alles op de juiste plek."
"Wij zijn hierin te lang te lief geweest", zegt Slot over de opvallende advertentie waarin de raad wordt opgeroepen woensdag ‘nee’ te zeggen. "Misschien is het te laat, maar hiermee laten we zien dat we niet stilletjes ten onder gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.