Nieuws

Actiegroep slijpt de messen voor 'de slag om McDonald's' in Deventer

Actiegroep slijpt de messen voor 'de slag om McDonald's' in Deventer
Actiegroep slijpt de messen voor 'de slag om McDonald's' in Deventer © ANP / Hollandse Hoogte / Bart Stoutjesdijk
Bijna 13.000 handtekeningen hebben ze verzameld, de tegenstanders van de komst van een McDonald's aan de Keizerstraat in Deventer. De groep maakt zich op voor de raadstafel komende woensdag, als de agendapunten voor de raadsvergadering worden voorbereid. "Dát is het moment om van je te laten horen, voor het te laat is", zegt de actiegroep op Facebook.
Het ziet er niet goed uit voor de actiegroep 'Geen Mac in Deventer'. Want als het aan de gemeente ligt, komt het restaurant er gewoon op de hoek van de Keizerstraat, Walstraat en de Brink.

'Afgeslankte' vestiging

Voorwaarden zijn dan wel dat de vestiging om tien uur dicht gaat, er geen terras komt en de etenslucht wordt beperkt door een speciale installatie. Verder mag de MacDonald's maar beperkt reclame-uitingen op het pand vastmaken.
In dit pand moet de nieuwe MacDonald's komen
In dit pand moet de nieuwe MacDonald's komen © News United / Rens Hulman
Het maakt allemaal weinig verschil voor de actievoerders. Ze moeten niet denken aan het beeld van een Amerikaans fastfoodrestaurant pal voor de entree van de historische binnenstad. Slecht voor het imago van de stad. Bovendien zou Deventer daarmee de stad worden met de meeste McDonald's-vestigingen per inwoner, beweren de actievoerders.

Ongezond

En dan is er nog de menukaart, vol met ongezond eten. Past dat wel bij de gemeente Deventer, die verschillende gezondheidsprogramma's uitrolt? De actiegroep weet het wel, maar de gemeente kan weinig met het argument. "We mogen niet op basis van een menukaart besluiten om een vestiging wel of niet toe te staan", zegt wethouder Thomas Walder.
En zo komt D-day langzaam dichterbij. Tussen nu en het definitieve beslismoment zijn meerdere raadsrafels, die de actiegroep met zoveel mogelijk aanhangers wil bezoeken.
Daarbij mogen ze inspreken, maar meer ook niet. Want hoewel burgemeester en wethouders de standpunten aan de raad voorleggen, beslist het college uiteindelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.