Nieuws

Wildbeheerders maken zich op voor een drukke week: "Reeën hebben hun eigen ritme"

Wildbeheerder Leon Koppelman haalt een dode ree op
Wildbeheerder Leon Koppelman haalt een dode ree op © RTV Oost
Vannacht gaat de zomertijd in. Voor de meeste mensen betekent dat een uurtje minder slaap, maar voor dieren zijn de consequenties veel groter. Vooral reeën krijgen het lastig. Die willen de weg oversteken als het licht begint te worden. Nu is dat nog rond zes uur 's ochtends als er relatief weinig verkeer is, maar vanaf maandag is dat wel anders. "Dan zit je meteen in de spits."
Afgelopen nacht was het weer zover: een aangereden ree. De melding kwam uiteindelijk terecht bij wildbeheerder Leo Koppelman uit Vriezenveen. De volgende ochtend stapt hij direct de auto in om het dier op te halen. "Het is noodzakelijk werk. Ik had liever dat het niet nodig was."
Zo gaan wildbeheerders te werk als ze een melding krijgen:
Wildbeheerders maken zich op voor drukke week: "Reeën hebben eigen ritme"
Als automobilisten in botsing komen met een ree, moeten ze direct de politie bellen. "Ook als het ree weggelopen is", vertelt Koppelman. "Veel mensen weten dat niet. Maar zo'n beestje kan nog vijftig meter verder lopen en alsnog in elkaar zakken." De politie neemt vervolgens contact op met een valwildcoördinator die vrijwilligers op pad stuurt. Is er bij het ree nog een teken van leven? Dan worden vrijwilligers zelfs 's nachts gebeld, meestal om het dier uit zijn lijden te verlossen.
Vervolgens worden de reeën naar zogenaamde knekelplekken gebracht. Daar kunnen bijvoorbeeld vossen, raven en steenmarters zich voeden met het doodgereden wild.

'Mooiste dier van Nederland'

Koppelman doet dit werk nu al zo'n vijf jaar. Tijdens de autorit blijft hij maar om zich heen kijken, op zoek naar reeën. "Ik vind het wel een van de mooiste dieren die we hebben hier in Nederland", vertelt 'ie. Maar reeën zijn hier volgens Koppelman iets te comfortabel geworden, want de populatie blijft maar stijgen. Tegenwoordig leven er zo'n 150.000 reeën in Nederland. Allemaal reeën die vroeg of laat de weg oversteken.
Zeker nu vannacht de klok een uur vooruit wordt gezet, is de kans groter om er een voor de auto te krijgen. "Reeën hebben de hele dag hun eigen ritme", legt Koppelman uit. Ze gaan 's avonds vanuit het bos de weg over op zoek naar eten. Op die plek blijven ze 's nachts. Als het begint te schemeren, keren ze terug. "En als de zomertijd begint, is dat een probleem", aldus Koppelman.
Leo Koppelman
Leo Koppelman © RTV Oost
De spits valt dan samen met het oversteekmoment van het ree. Vaak gebeurt dat volgens Koppelman als een klein groepje reeën een voor een wil oversteken. "Dan wordt de laatste vaak geraakt door een auto."
Maar, zo benadrukt de wildbeheerder, automobilisten kunnen er meestal niets aan doen. Belangrijk is om het stuur recht te houden. Uitwijken heeft vaak al geen zin meer en de kans bestaat dat de bestuurder tegen een boom of andere automobilist op botst. Het enige wat je kunt doen? Je snelheid matigen op wegen waar de dieren graag oversteken. "Bij verkeersborden waar een ree op staat, moet je er sowieso al rekening mee houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.