Nieuws

Krijgt Steenwijk eindelijk een nieuw museum? "Stallen van Spijkervet beste optie"

De Kalversraat in Steenwijk met links de stallen van Spijkervet met de markante paardenhoofden
De Kalversraat in Steenwijk met links de stallen van Spijkervet met de markante paardenhoofden © RTV Oost Jolande Verheij
De stallen van Spijkervet gecombineerd met nieuwbouw zijn de beste plek voor een nieuw museum in Steenwijk, vindt het college van Steenwijkerland. Al minstens twaalf jaar wordt er gepraat over een volwaardig museum in de stad waarin de kleine lokale musea samengaan. En nu lijkt het er toch echt van te gaan komen.
Wethouder Trijn Jongman ziet het helemaal zitten, een modern museum dat het verhaal vertelt van heel Steenwijkerland en toeristen verleidt langer in het gebied te blijven. "Het museum ligt centraal met de Grote Kerk om de hoek, de markt en park Rams Woerthe. Maar ook de andere trekpleisters in Steenwijkerland krijgen aandacht. We willen de bezoekers uitdagen niet alleen even rond te kijken maar het ook te ervaren. We hebben prachtige fiets- en wandelpaden, dus hoe mooi is dat als we dat nog beter kunnen uitdragen?"
Wethouder wil na twaalf jaar uitstel graag knoop doorhakken over museum in Steenwijk

Redding van drie musea

Het plan betekent de redding van de bestaande musea in Steenwijk. Het Kermis- en circusmuseum en het Stadsmuseum draaien volledig op vrijwilligers en zijn in de coronaperiode in zwaar weer beland. Ook de panden op de Markt waar de musea nu in zitten zijn sterk verouderd. Het museum rond beeldend kunstenaar Hildo Krop zit nu nog in villa Rams Woerthe op een ongunstige plek in de kelder en moet daar binnenkort uit.
Het Hildo Krop Museum gaat weg uit villa Rams Woerthe
Het Hildo Krop Museum gaat weg uit villa Rams Woerthe © RTV Oost
Deze drie gaan straks op in het nieuwe museum. De vrijwilligers blijven wel nauw betrokken bij de exploitatie, vertelt Trijn. "Er komt een professionele basis, maar de vrijwilligers zijn hard nodig om het verhaal straks goed te kunnen vertellen. Het museum wordt ook niet zo groot dat we overal professionals op kunnen zetten. Het plan zoals het er nu ligt, is ook echt met de stichtingen tot stand gekomen, en de vrijwilligers willen ook graag betrokken zijn."

Bezoekers verleiden

Ook de historische vereniging Steenwijk krijgt een plek in het museum. Het wordt uiteindelijk veel meer dan een stadsmuseum, verzekert Trijn: "We willen de hele gemeente aandacht geven. De oude stalletjes lenen zich daar perfect voor. Dat worden een soort uithangborden voor al die andere trekpleisters die we hebben. Denk aan het Nationaal Park, de oude Zuiderzeestadjes, de Koloniën. Zo verleiden we de bezoekers om verder op ontdekking te gaan."
wethouder Trijn Jongman van Steenwijkerland
wethouder Trijn Jongman van Steenwijkerland © RTV Oost
De stallen van Spijkervet zijn nu in beeld als hoofdlocatie. De panden op de Markt zijn afgevallen. De monumentale stallen zitten in een smal straatje en leken daardoor eerst minder geschikt. Maar in de vlak bij gelegen Gasthuistraat ligt een stukje braak, na een grote brand enkele jaren geleden. De achterkant van dat perceel grenst aan de tuin van de stallen van Spijkervet. In het plan is daarom een nieuw entreegebouw in de beter toegankelijke Gasthuisstraat bedacht.

Knoop doorhakken

Na twaalf jaar plannen maken en uitstellen moet het er nu echt van komen. "Soms is het goed om even pas op de plaats te maken en goed na te denken over wat je doet als gemeente", stelt Trijn Jongman. "Maar nu is wel het moment om door te pakken. Er zullen vast wel kritische vragen komen vanuit de raad, en dat moet ook, maar mijn insteek is wel: laten we nu die knoop doorhakken, we gaan ervoor."
Op een braakliggend stuk in de Gasthuisstraat komt het entreegebouw van het nieuwe museum
Op een braakliggend stuk in de Gasthuisstraat komt het entreegebouw van het nieuwe museum © RTV Oost
De stallen in de Kalverstraat waren ooit van de deftige familie Spijkervet. Ze staan al leeg sinds de jaren vijftig en zijn sindsdien niet veranderd. Ze zijn tijdelijk in gebruik als een brocante verkoophal. Het complex is op die manier al uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Het pand heeft een grote bovenverdieping en een stadstuin. De gemeente is al jaren eigenaar van het pand.

Zes miljoen

De verbouwing van de Stallen van Spijkervet samen met de nieuwbouw aan de Gasthuisstraat gaat zeker zes miljoen euro kosten. Vanavond debatteert de raad over dit uitgewerkte plan en wordt duidelijk of er een meerderheid voor te vinden is. Als dan ook de financiën rondkomen verwacht Trijn Jongman dat het museum eind 2025 geopend wordt: "Ja, daar word ik blij van. Daar ga ik voor!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.