Nieuws

Bouwstop opgeheven: veevoeder mag fabriek in Hasselt bouwen

Het bouwterrein aan de Gildenweg waar de fabriek moet komen
Het bouwterrein aan de Gildenweg waar de fabriek moet komen © RTV Oost
Nadat de rechter de bouw van een nieuw veevoerbedrijf aan de Gildenweg in Hasselt tot twee keer toe heeft stilgelegd, kunnen mengvoederbedrijf Fuite uit Genemuiden en het Amerikaanse Cargill nu weer verder. Protest van een omwonende tegen de bouw van een 34 meter hoge silo wordt niet gehonoreerd. Het heeft volgens de rechtbank geen gevolgen voor het leefklimaat van de omwonende.
De bouw van de veevoerfabriek in Hasselt is al eerder behandeld door de rechter. De omgevingsvergunning die Fuite en Cargill bij de gemeente Zwartewaterland hadden aangevraagd was nog niet afgegeven. Toch werd er, met goedkeuring van de gemeente, alvast gebouwd. Reden voor omwonenden om een kort geding aan te vragen. Dit om de bouw voor nu stil te liggen, in elk geval totdat de rechtbank met een definitief oordeel komt.
Want een silo van 34 meter hoog en gevreesde overlast als extra verkeer en stank? Dat zagen omwonenden niet zitten. Drie van hen togen vorig jaar naar de rechter. Met succes: in december vorig jaar moest de gemeente Zwartewaterland per direct een bouwstop opleggen en in februari van dit jaar schorste de rechter de omgevingsvergunning. Opnieuw ging er een tijdelijke streep door de bouw.
Tot nu. Van de drie bezwaarmakers trokken er zich twee terug. Het bezwaar van de derde omwonende is nu door de Rechtbank Overijssel van tafel geveegd. Die woont op 650 meter van waar de fabriek wordt gebouwd. Van aantasting van het woon- en leefklimaat kan op een dergelijke afstand amper sprake zijn, aldus de rechter.

Schorsing opgeheven

Dat er meer vrachtwagens gaan rijden als de veevoerfabriek in bedrijf is, is volgens de rechter logisch. Maar dat zal naar diens oordeel niet tot geluidsoverlast leiden voor de omwonende, die daarmee volgens de rechter geen belanghebbende is. Om die reden is de schorsing opgeheven en mag de bouw doorgaan.
Overigens kleeft daar wel een risico aan voor Fuite en Cargill. De omgevingsvergunning is namelijk nog niet definitief. Daarover moet de rechtbank Overijssel nog een uitspraak doen in de bodemprocedure. Valt ook die uitspraak in het voordeel van de bouwers, dan kan de omwonende in hoger beroep gaan bij de Raad van State.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.