nieuws

Dominee Jan Bonne Veldhuizen: "Armoede in Enschede groeit explosief"

Van alle steden in Overijssel kampt Enschede met een groot aantal inwoners dat gebruik maakt van schuldhulpverlening. Volgens dominee Jan Bonne Veldhuizen loopt het aantal op tot 80% in de Zuidwijken. "De situatie is echt heel schrijnend."
De dominee werkt met achttien kerken aan een project waarbij probleemgezinnen hulp krijgen bij de gang naar de Stadsbank. "De medewerkers daar helpen de mensen financieel uit de problemen, maar hebben vaak geen tijd voor de menselijke kant van het probleem. Dat doen wij."
Volgens Veldhuizen zijn in één jaar tijd al meer dan honderd mensen zo geholpen. "Enschede is een stad waar armoede altijd al heeft bestaan. Ik stond als 10-jarig jongetje aan de poorten van Van Heek te kijken toen mijn vader en zijn 1.500 collega's ontslag kregen. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt."

Bezuinigingen en minder werk

Waarom armoede juist nu toeneemt is volgens Veldhuizen wel begrijpelijk. "Er moet bezuinigd worden en er is minder werk." Het is volgens de dominee niet zo dat mensen de problemen zelf veroorzaakt hebben. "Soms stapelen de financiële problemen zich op, zonder dat mensen dat zelf willen. Ze zijn het overzicht dan helemaal kwijt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.