Nieuws

VIDEO | René en Martine moeten verder na inbraak motorcrosszaak: "Geen idee hoe"

René en Martine Satink in hun leeggeroofde motorcrosswinkel
René en Martine Satink in hun leeggeroofde motorcrosswinkel © RTV Oost / Leroy Vugteveen
De inbraak in hun motorcrosswinkel in Haaksbergen is inmiddels al een paar dagen geleden, maar de gebeurtenis hakt er nog steeds flink in bij eigenaren René en Martine Satink. Het houdt het stel constant bezig. Ze gaan bij de buren langs om hun camerabeelden op te vragen en struinen het internet af in de hoop op de gestolen tweewielers te stuiten.
Het is vrijdagochtend flink schrikken voor monteur Ewout Slaa. Hij komt als eerste in de zaak en doet de ontdekking. "Er waren wat opmerkelijke dingen, zoals de kassalade die openstond", vertelt hij. Toch viel het kwartje nog niet direct. "Pas toen ik buiten stond, kwam het besef."
Hij belt direct René en Martine die naast de winkel wonen. Zij zitten nog aan de ontbijttafel. "Ik dacht eerst dat hij me de gek aanstak", zegt René. Als hij zelf naar de zaak komt, ziet hij dat het menens is. "Meer dan twintig elektrische motoren en e-bikes waren weg. Ook nog eens bijzondere types, die heel sporadisch in de Benelux voorkomen."
Het zijn types die je bij weinig dealers kunt kopen
René Satink, eigenaar Resa Racing

Zeldzame types

René snapt daarom niet goed waarom de dieven precies voor die motoren en fietsen gingen. Vooral omdat er een niet-werkende motor bij zat en er fietsen zonder lader zijn meegenomen. Toch heeft hij hoop dat de buitgemaakte voertuigen (deels) worden teruggevonden. "Het zijn types die je bij weinig dealers kunt kopen en waar er sowieso weinig van zijn gemaakt."
Hij laat op internet zien om welk soort elektrische mountainbikes het gaat. "Verkopen zij deze ook? Sinds wanneer zijn zij ook dealer?", vraagt René verbaasd aan zijn vrouw. "Dat gaan we vandaag checken." Het tekent het fanatisme van de ondernemers: ze moeten en zullen de buit terugkrijgen en de daders pakken.

Door het raam

Het moet een hele klus zijn geweest. De ruim twintig gestolen motoren en fietsen stonden in de de showroom en zijn via de werkplaats door een gang naar de kantine gereden. Daar hebben de inbrekers de achterdeur proberen open te breken, maar dat lukte niet. Daarom hebben ze alles door het raam naar buiten getild en het hekwerk opengeknipt. "Ik heb het inmiddels weer dichtgemaakt", wijst René naar het hek dat met een ijzerdraad weer aan elkaar is verbonden.
Vervolgens hebben de dieven alles in een bus geladen, die tientallen meters verderop achter het weiland staat. En van dat alles merken de eigenaren niets. "We lagen lekker te slapen", vertelt Martine.

'Niets gemerkt'

Ook de avond voor de bewuste nacht, is er niets opmerkelijks. "We hebben donderdagavond altijd koopavond. Dan blijven we nazitten met onze klanten. Die drinken een biertje of wijntje met ons."
Als die klanten allemaal naar huis zijn en ook de ondernemers onder de wol kruipen, slaan de dieven toe. De camera's en het alarmsysteem schakelen de inbrekers uit en ook de waakhond slaat niet aan. Het waait en regent de bewuste nacht hard, wellicht is dat het geluk van de inbrekers. "Want we hebben allebei niets gehoord", aldus René.
We zijn er kapot van
Martine Satink, eigenaar Resa Racing

Steun

Als Martine vandaag de leegte in de showroom tegemoet loopt, nemen de emoties de overhand. "Waarom?", vraagt ze zich hardop af. "We zijn er kapot van. We werken er hard voor en iemand ontneemt ons dat."
Toch voelt ze zich gesteund door veel mensen. "We krijgen de hele dag berichtjes, mailtjes en belletjes", vertelt Martine met tranen in haar ogen. "Daar krijgen we het spul niet mee terug, maar het steunt ons enorm." René weet nog niet zo goed hoe ze verder moeten. "We moeten verder, dat zeker. Maar hoe we dat moeten doen? Dat besef is er nog niet echt. Ik weet nog niet hoe."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.