Nieuws

Bestuursrechter: stalen damwand in Zwarte Water mag worden geplaatst

Er komen in totaal vijf damwanden in het Zwarte Water.
Er komen in totaal vijf damwanden in het Zwarte Water. © RTV Oost / Robert Jansema
Rijkswaterstaat mag in het Zwarte Water een stalen damwand slaan. Dat heeft de bestuursrechter besloten in een zaak die was aangespannen door een zestal partijen waaronder Staatsbosbeheer. De stalen damwand van 1,8 kilometer moet komen tussen Hasselt en Zwartsluis.
Het Zwarte Water moet gaan voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat betekent dat Rijkswaterstaat de taak heeft om de visstand in de rivier te verbeteren. Om dit doel de komende jaren te realiseren, wil Rijkswaterstaat op vijf verschillende plekken in de rivier damwanden aanleggen. Het gaat daarbij om het water tussen Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden. Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt er in totaal voor 1,8 kilometer aan damwanden geplaatst.
Dat stuitte op bezwaren van onder meer Staatsbosbeheer, dat vindt de stalen wanden niet passen bij het herstel van natuurlijke processen in de rivier. Het zou nadelig zijn voor de groei van rietkragen en een barrière vormen voor andere dieren die het water willen oversteken.
De rechtbank oordeelt dat Rijkswaterstaat bij het opstellen van de plannen zorgvuldig heeft gehandeld, ook voldoende heeft overlegd met betrokken partijen. Daarmee ging de rechter in tegen het bezwaar van de gemeente Zwartewaterland dat stelde dat er 'nauwelijks was gepaticipeerd met de omgeving'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.